PUBLICITÉ

Labioplastiek, een vaginale operatie om de kleine schaamlippen te verkleinen

Geüpdatet door Docteur Thierry Ktorza op 21/10/2014 - 16h23
-A +A

Soms zijn de kleine schaamlippen te groot waardoor er hinder is bij het bewegen, vooral bij het stappen of sporten.

Met een operatie kan de vorm van de kleine schaamlippen gecorrigeerd worden. Deze genitale operatie wordt labioplastiek of schaamlipverkleining genoemd.

E- gezondheid had een gesprek met dokter en esthetisch chirurg Thierry Ktorza. Hij vertelt hoe de operatie verloopt en wat de gevolgen zijn.

PUB

Schaamlipcorrectie: waarom is de operatie van de kleine schaamlippen soms wenselijk?

Bij een schaamlipverkleining wordt het volume van de kleine schaamlippen verkleind.

Deze ingreep wordt ook labioplastiek genoemd.

De kleine schaamlippen zijn dunne huidplooien die aan de vagina vastzitten. Ze zijn anatomisch dus beweeglijk. Als ze te groot zijn, kunnen ze gaan hinderen bij bepaalde bewegingen, bijvoorbeeld bij het beoefenen van sportieve activiteiten (fietsen, zwemmen, enz.) of gewoon bij het stappen.

Dat zijn de officiële redenen die de sociale zekerheid aanvaardt om de ingreep terug te betalen.

Maar soms is de beweegreden om de ingreep te laten doen zuiver esthetisch. In dat geval is het heel belangrijk dat er ook een seksuoloog wordt geraadpleegd. Het is bijvoorbeeld heel normaal als één kleine schaamlip groter is dan de andere en in het merendeel van de gevallen is dat geen reden om een operatie te laten uitvoeren. Beweegredenen zoals de wens om met de operatie de libido van de partner te vergroten, lopen zo vaak op een ontgoocheling uit. Daarvoor is een andere aanpak nodig.

Hoe verloopt zo’n operatie voor een schaamlipcorrectie? En wat zijn de gevolgen na de ingreep?

De ingreep op de kleine schaamlippen

De ingreep gebeurt meestal onder algemene of locoregionale verdoving tijdens een ambulante ziekenhuisopname (de patiënt mag de avond na de ingreep naar huis) of met een opname van 24 uur. Ze duurt een halfuur tot drie kwartier. De bedoeling is om de oppervlakte van de kleine schaamlippen te verkleinen, maar de anatomische vorm ervan te behouden. Meestal gebeurt dat met een proces van plastische reconstructie waarbij een deel van de schaamlip wordt weggesneden, maar de oorspronkelijke vorm behouden blijft.

De enige mogelijke complicatie van deze techniek is dat de wonde soms gedeeltelijk weer opengaat waardoor er een kleine tweede ingreep onder algemene verdoving nodig kan zijn.

Er bestaat ook een andere techniek waarbij de kleine schaamlippen in de lengte gedeeltelijk worden weggesneden om ze te verkleinen. Het nadeel van deze techniek is dat de anatomie van de kleine schaamlippen niet behouden wordt en dat je min of meer het gevoel hebt dat de kleine schaamlippen gewoon geamputeerd zijn. Deze tweede techniek is simpel en geeft geen complicaties, maar geeft cosmetisch gezien onvermijdelijk minder fraaie resultaten.

De gevolgen van de ingreep

De gevolgen van de operatie zijn vooral ongemakken door de anatomische plaats van de kleine schaamlippen. Een strikte hygiëne en nauwgezette verzorging zijn hier van groot belang. Normaal duurt het een week tot 10 dagen voor de patiënt weer aan het werk kan.

Als de kosten door de sociale zekerheid worden terugbetaald, zal er werkverlet worden voorgeschreven.

Vrijen na de ingreep

Het is aan te raden om te wachten met vrijen tot de wonde perfect genezen is. Dat is gemiddeld een goede maand te rekenen vanaf de dag van de ingreep.

Initialement publié par Docteur Thierry Ktorza le 10/03/2014 - 17h18 et mis à jour par Docteur Thierry Ktorza le 21/10/2014 - 16h23

Docteur Thierry Ktorza - Chirurgien esthétique - http://www.lachirurgieesthetique.org/interventions/nymphoplastie.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels