Een toestand van depressie kan wijzen op een echte ziekte die moet worden opgespoord, gediagnosticeerd en behandeld, maar een depressie kan ook een symptoom zijn van andere aandoeningen, zoals bijv. dementie.

Wat is laattijdige depressie?
We spreken van laattijdige depressie bij patiënten die voor het eerst depressief worden na de leeftijd van 55 jaar.Een groep Nederlandse wetenschappers onderzocht 53 depressieve patiënten ouder dan 60 jaar die in twee groepen werden ingedeeld: 34 patiënten vertoonden een laattijdige depressie en 19 een vroegtijdige depressie.De patiënten met een laattijdige depressie bleken vaker hart- en vaatziekten en stoornissen van de hersenfuncties te vertonen; in die groep waren er minder familiale antecedenten van depressie.Men zou dan ook kunnen veronderstellen dat een laattijdige depressie het eerste teken is van achteruitgang van de hersenfuncties, en vanaf daar is het maar een stap naar dementie...Zo eenvoudig is het echter niet.
Dementie gaat soms gepaard met depressie
Dementie wordt in drie groepen ingedeeld.In de helft van de gevallen betreft het een degeneratieve dementie. De bekendste en frequentste vorm is de ziekte van Alzheimer (80% van de gevallen van degeneratieve dementie). Een degeneratieve dementie gaat zeer vaak gepaard met symptomen van depressie, vooral in de beginfase. Soms is de depressie het eerste teken van dementie.In 20 tot 30% van de gevallen betreft het een vasculaire dementie, te wijten aan één of meer cerebrovasculaire accidenten. Ook een vasculaire dementie leidt vaak tot depressie.Bepaalde aandoeningen (syfilis, hersentumoren, ernstige endocrinologische stoornissen, enz.) leiden tot dementie. We spreken dan van secundaire dementie, en ook dergelijke patiënten kunnen symptomen van depressie vertonen.