PUBLICITÉ

Laat uw zomer niet verpesten door SOA's!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012 - 14h32
-A +A

De term seksueel overdraagbare aandoeningen slaat niet alleen op aids, een woord dat nog altijd angst inboezemt.

Ze omvat ook veel goedaardige aandoeningen, die wel ernstige gevolgen kunnen hebben. Hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

PUB

Seksueel overdraagbare aandoeningen: veel soorten en heel divers

Bij het woord seksueel overdraagbare aandoeningen denken we meteen aan het hiv-virus en aan aids. Al zou het misschien goed zijn als we er vaker aan dachten...

Het hiv-virus is namelijk nog altijd niet geneesbaar en neemt in onze contreien alweer toe. De preventie slaagt er niet in om de risico’s in te dijken, ondanks alle inspanningen van de overheid.

Maar er bestaan nog andere, vaak minder bekende SOA. Ze zijn potentieel heel gevaarlijk.

Zo zijn er syfilis en hepatitis B. Beide SOA beperken zich niet tot de geslachtszone en ze kunnen dodelijk zijn. Syfilis tast namelijk de hersenen, het zenuwstelsel en de nieren aan. Hepatitis B kan leiden tot levercirrose en uiteindelijk tot leverkanker.

Ook lokale SOA zijn gevaarlijk

Andere SOA zijn wel strikt gelokaliseerd en tasten alleen de geslachtszone aan:

  • Blennorragie of gonorroe
  • Chlamydiose
  • Condyloma of vijgwratten (ze wijzen op de aanwezigheid van het papillomavirus, de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker)
  • Genitale herpes
  • Mycoplasma of trichonomasen.

De eerste symptomen van al deze aandoeningen lijken sterk op elkaar: abnormale afscheiding uit de urinebuis bij mannen, ongewone vaginale afscheiding (groen, bruinachtig, slecht ruikend en soms zelfs schuimend) bij vrouwen.

Typisch voor herpes zijn pijnlijke blaasjes die in ‘roosjes’ verschijnen en al snel openbarsten. Condyloma wordt eerder gekenmerkt door wratten, een soort uitwassen die geen pijn doen.

Bij al deze tekenen gaat u beter naar een gespecialiseerd arts (gynaecoloog voor vrouwen, uroloog voor mannen).

De complicaties van deze SOA kunnen namelijk heel ernstig zijn, vooral bij vrouwen.

Als de aandoening niet behandeld wordt, kan ze in de baarmoeder of eileiders binnendringen. Dat kan leiden tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Zwangere vrouwen kunnen een lokale SOA op het moment van de bevalling overdragen op hun kind.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/07/2012 - 14h32 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/07/2012 - 14h32

Le Livre des IST, Institut national de prévention et d'éducation pour la santé. Interview met prof. Nisolles, gynaecoloog  in het CHU Liège.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ