Laat uw vakantie niet bederven door een zonneallergie!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/04/2016 - 12h24
-A +A

Als u overal op uw lichaam puistjes krijgt zodra de zon van de partij is, aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen. U hebt dan wellicht één van de vele vormen van zonneallergie.

PUB

Een zonneallergie is een reactie van de huid, die zich op die manier beschermt tegen het elektromagnetische "bombardement" van de UV-stralen. Het aantal gevallen neemt toe, want velen onder ons hebben de gewoonte om in de zon te komen als ze het hevigst brandt!

Verschillende vormen van allergie

  • Zonne-urticaria verschijnt zodra u in de zon komt en verdwijnt meestal weer zodra u de schaduw opzoekt.
  • Zonneallergie is de typische vakantieallergie die zich ontwikkelt als u veel in de zon komt. Ze komt vooral voor bij jonge vrouwen; die doen er dan ook goed aan gedurende verschillende dagen de zon te mijden en de getroffen zones te bedekken. Zonneallergie heeft de neiging om elk jaar terug te keren, om dan plots weer te verdwijnen.
  • Polymorfe lichteruptie is zeldzamer en is niet geslachts- of leeftijdsgebonden. Ze doet zich voor vanaf de lente, zelfs in onze streken.
  • Hydroa vacciniforme is vrij zeldzaam en komt voor bij kinderen vanaf het begin van de lente, ook al is het nog vrij koud. Er verschijnen blaren op de extremiteiten (oren, neus, ...) die lelijke littekens kunnen nalaten.

Wees de zon te vlug af!

  • Vitamines en antioxidanten nemen (vitamines C en E, bètacaroteen, selenium), is een goede manier om uw huid te beschermen tegen zonnestraling, ook al bent u niet allergisch, doordat de natuurlijke afweermechanismen van de huid versterkt worden. Dermatologen voegen er vitamine PP aan toe, om polymorfe lichteruptie te voorkomen. Vitamine PP zou oxidatiestress door UV-stralen verhinderen.
  • Fototherapie - blootstelling aan UV-stralen onder toezicht van de dermatoloog - is een goede manier om de huid voor te bereiden op de zon. Ze is doeltreffend bij zonne-urticaria en versterkt de werking van de vitamines en antioxidanten, om polymorfe lichteruptie te bestrijden.
  • Het gebruik van geneesmiddelen, onder meer tegen malaria, vermindert zonneallergie door de afweer van het organisme te versterken. Ze zijn echter toxisch voor de lever en de ogen, waardoor ze alleen gebruikt mogen worden in ernstige gevallen. Ook cortisone heeft trouwens aanzienlijke bijwerkingen.
Initialement publié par S. Dupont en C. De Kock, gezondheidsjournalistes le 10/08/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/04/2016 - 12h24

Bron: onderhoud met I. Dequenne, dermatoloog in het Ziekenhuisnetwerk voor Sociale Geneeskunde

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Netelroos en zonneallergie, de andere risico's van de zon... Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h14

Zonnesteek is niet het enige ongemak dat kan ontstaan bij blootstelling van de huid aan de zon . Bekende reacties van fotosensibilisatie of overgevoeligheid voor zonlicht zijn urticaria solaris , een soort netelroos, en zonneallergie . Wat moeten we...

UV-stralen kunnen de ogen schaden! Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

Ogen zijn heel gevoelig in het algemeen en voor ultraviolet stralen van de zon in het bijzonder. De zon is vermoeiend voor de ogen en kan zelfs onherstelbare schade aanrichten aan het oogweefsel. Onbeschermde blootstelling aan UV -stralen kan irritat...

Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h25

Hebt u last van psoriasis ? Tijdens de winter en de herfst zijn de opstoten meestal erger, maar wel elk om een andere reden. Tijdens de lente en de zomer kalmeert de aandoening, maar uw huid staat dan wel meer bloot aan de blikken van de anderen. Hoe...

Skiërs: opgelet voor de ogen! Gepubliceerd op 04/02/2014 - 10h28

Ondanks de koude is de zon in de bergen zeer gevaarlijk voor de huid en de ogen. Men moet dus ook de ogen beschermen.

Meer artikels