PUBLICITÉ

Laat uw kinderen niet langer op straat eten!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/09/2011 - 11h13
-A +A

"Streetfood", het eten van stalletjes in de straat, is in veel landen en vooral in Azië populair. Maar dat is nog geen reden om onze kinderen hun vieruurtje op straat te laten opeten als ze van school komen. Waarom niet?

PUB

Op straat eten: een cultureel verschijnsel

 In onze contreien was het in de middeleeuwen normaal om op straat te eten. De handelaars in vlees en voedsel hadden er hun kraampjes en verkochten hun warme bereidingen. Met de komst van de restaurants in de 18de eeuw verdween deze straateetcultuur geleidelijk aan. Sinds enkele decennia is ze weer terug van weggeweest, dit keer met de broodjesbars, kebabzaken, hamburgertenten, enz.

In de meeste Aziatische landen maakt streetfood deel uit van het dagelijkse leven. Dat is ook zo in de meeste grote steden van de VS, waar overal en op elk uur van de dag pretzels, muffins, hotdogs, hamburgers, ijs enzovoort in stalletjes of kraampjes te koop zijn. New York heeft zelfs een wedstrijd voor de beste streetfood. En liefhebbers kunnen aan het befaamde Institute of Culinary een cursus streetfood volgen.

Italië heeft zijn festival van streetfood, de ‘Cibo di Strada’ (het volgende vindt plaats begin oktober in Cesena). Ook daar is eten op straat dus iets heel gewoons!

In Japan is het dan weer ongemanierd om op straat te eten en hoor je het je te laten. De sociale gedragsregels schrijven het zo voor, net als de buiging bij het begroeten (waarbij elk fysiek contact gemeden wordt).

 

Op straat eten: een generatieverschijnsel

Bij ons vinden de jongere generaties (van kinderen tot veertigers) het tegenwoordig normaal om op straat te eten. Dat zou nooit bij hun ouders opkomen, laat staan bij hun grootouders. Die leerden van jongs af aan dat je aan tafel eet. De maaltijd, dat was een gezellig moment van samenzijn met vrienden of familie.

Sommige mensen uit de oudere generatie vinden deze praktijk zelfs choquerend  en ongemanierd. Je eet toch niet in het bijzijn van vreemden. De anderen hoeven ook niet te weten wat je eet.

Wandelen met een broodje in de hand zodat iedereen kan zien of het er eentje is met kaas of hesp, dat is niets voor hen!

Maar de maatschappij is veranderd. We worden overspoeld door McDonald’s en andere fastfoodketens. De marketing van de voedingsindustrie, het jachtige levensritme waarin almaar minder tijd overblijft voor de maaltijd, dicteren nu de wet.

Er is dus almaar minder plaats voor privacy. Gezinstaferelen of telefoongesprekken met je lief spelen zich nu vaak op het trottoir af.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 27/09/2011 - 11h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Meer artikels