PUBLICITÉ

Laat uw baby inenten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

Vaccins betekenden een fantastische doorbraak in de geneeskunde. Ze beschermen onze lieverds namelijk tegen tal van ernstige of zelfs dodelijke ziekten.

PUB

Goed, sommige vaccins hebben enkele lichte bijwerkingen, vooral dan een koortsopstoot. Die zijn echter compleet te verwaarlozen in vergelijking met de risico's die sommige ziekten voor uw kinderen kunnen vormen. Vergeet ook niet dat vaccinatie niet alleen een persoonlijke beslissing is: ze gaat de verspreiding van infecties tegen en maakt het op termijn mogelijk om sommige mogelijk dodelijke ziekten uit te roeien. Het hoeft dan ook geen betoog dat ze enorm belangrijk zijn.

VACCINATIESCHEMA

Tussen 2 en 4 maanden

  • 3 injecties (met één maand tussentijd) van het hexavalente vaccin (hepatitis B, haemophilus influenza B, tetanus, kinkhoest, difterie, kinderverlamming).
Tussen 12 en 15 maanden
  • 1 injectie tegen meningokok C, samen met 1 gecombineerd MBR-vaccin (mazelen-bof-rode hond) rond 12-13 maanden.
  • 1 herhalingsinjectie met het hexavalente vaccin rond 15 maanden.
Tussen 5 en 7 jaar
  • 1 herhalingsinjectie met de vaccins tegen kinderverlamming, difterie, tetanus en kinkhoest.
  • indien het kind ze nog niet heeft gehad: 1 gecombineerd MBR-vaccin.
Tussen 10 en 13 jaar
  • 1 MBR-herhalingsvaccin.
Het gaat hier om de vaccins die aanbevolen worden in België, ook al is momenteel alleen het vaccin tegen polio verplicht. Er bestaan uiteraard ook andere vaccins die nuttig kunnen zijn naargelang de omstandigheden: een reis naar een exotisch land, griep enz. Praat erover met uw arts.

Bij achterstand op het vaccinatieschema

Bij achterstand op het vaccinatieschema hoeven niet alle inentingen opnieuw te gebeuren. Het volstaat om het programma voort te zetten daar waar het werd stopgezet, en het nodige aantal injecties toe te dienen, afhankelijk van de leeftijd.

Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde, www.bvksbp.beSociété Belge de Pédiatrie, www.bvksbp.be

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Vaccins zijn nuttig! Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde is voorstander van de preventie van ernstige ziekten bij kinderen en lanceert een grootschalige nationale sensibiliseringscampagne om baby's te laten inenten.

Kinkhoest: vaccinatie onontbeerlijk voor toekomstige ouders Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Kinkhoest, die sinds een aantal jaren opnieuw aan een opmars bezig is, is een gevaarlijke ziekte voor baby's. Ouders die drager zijn van de bacterie, kunnen de ziekte overdragen op hun baby. Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, doen de ouders...

Meer artikels