PUBLICITÉ

Kwik: u mag vis eten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 28/03/2011 - 15h28
-A +A

Vis eten is goed voor de gezondheid, maar we weten ook dat sommige vissen niet te verwaarlozen hoeveelheden kwik bevatten. Kwik is een metaal dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Een recente Amerikaanse studie wijst er echter op dat de voordelen van vis belangrijker zijn dan de risico's van kwik.

PUB

Wat is het verband tussen vis en kwik?

Niet alle soorten vis bevatten verontrustende hoeveelheden kwik. Het zijn vooral de roofvissen, zoals de haai, de tonijn en de zwaardvis, die veel kwik bevatten. Door kleinere vissen te eten, krijgen ze ook dat kwik in hun lichaam, dat niet in staat is het kwik te elimineren. Op deze manier vinden we uiteindelijk niet te verwaarlozen sporen van kwik in onze voeding. De aangetroffen hoeveelheden houden voor het grootste deel van de bevolking echter geen risico in.

 

Kwik in vis verhoogt het hartrisico niet

Sommige studies uit het verleden gaven aan dat het eten van veel vis rijk aan kwik en dus ook de aanwezigheid van veel kwik in ons lichaam, bij volwassenen het cardiovasculaire risico deed toenemen. Nu blijkt dat dat niet het geval zou zijn. Dat is inderdaad wat een recente Amerikaanse studie aantoont: de onderzoekers vergeleken de hoeveelheid kwik in het lichaam (meer bepaald in de nagels) van mensen met en zonder hartproblemen. Hieruit blijkt dat mensen die lijden aan een hartziekte niet meer kwik in hun lichaam hebben dan mensen van wie het hart in perfecte conditie verkeert. Het omgekeerde zou eerder waar zijn: de mensen met de grootste hoeveelheid kwik in het lichaam hadden een betere hartgezondheid dan de anderen. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de positieve effecten van de consumptie van vis voor het hart.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 28/03/2011 - 15h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kwikvergiftiging: wat zijn de risico's? Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

Kwik is een van de zware metalen, en die zijn giftig omdat ze zich in ons lichaam kunnen ophopen. Sommige vissen bevatten niet onaanzienlijke hoeveelheden kwik, maar kwik zit ook in tandamalgamen.

Vis is lekker: een reden temeer om vis op het menu te zetten! Geüpdatet op 17/05/2011 - 10h36

Iedereen weet dat vis goed is voor de gezondheid en dat we meer vis zouden moeten eten om ons beter te voelen. En toch slagen we er niet in om (gemiddeld) tweemaal per week vis te eten, zoals de artsen het zouden willen. Enkele tips…

Vis: waarom vis eten... en andere tips Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Hoewel rijk aan omega 3 en interessant omwille van de aanvoer van vitamine D, zijn vissen ook dragers van verontreinigde stoffen. Men kan zich ook afvragen of mensen die op dieet zijn niet beter de minst vette vis eten. We beantwoorden uw vragen...

Meer artikels