PUBLICITÉ

Kwik in tandvullingen: wat is de situatie vandaag?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2015 - 09h52
-A +A

Kwik is een heel giftig metaal. Toch hebben de meeste van ons er heel nauw contact mee. Kwik zit namelijk in de zogenaamde zilveramalgamen, dat zijn tandvullingen die in het verleden bij tienduizenden Belgen geplaatst zijn om cariës te behandelen. Wat is er vandaag bekend over de gevaren van die tandvullingen? Worden ze nog vaak gebruikt? En door welke materialen worden ze vervangen?

PUB

Tandvullingen met kwik: de gevaren zijn theoretisch

Wat is er precies bekend over de gevaren van zilveramalgamen met kwik in onze tanden? Eigenlijk niet zo heel veel. We weten dat de aanwezigheid van kwik in onze mond de concentratie kwik in ons lichaam doet stijgen, maar de dosissen liggen lager dan wat als toxisch wordt beschouwd. Tandvullingen zijn trouwens niet de enige oorzaak: bij mensen die veel vis eten bijvoorbeeld stijgt de kwikconcentratie in het lichaam. Welke gevolgen dat kwik voor onze gezondheid heeft, is voorlopig onduidelijk. De bestaande studies spreken elkaar tegen en als ze al een vermindering van de symptomen aangeven, gaat het om symptomen die heel weinig specifiek zijn, zoals vermoeidheid of spierzwakte.

Als u kwikvullingen in uw tanden hebt zitten, is er dus geen enkele reden om u zorgen te maken over uw gezondheid. Deze vullingen werden vroeger trouwens algemeen gebruikt en zijn al meer dan honderd jaar bekend. Als ze een onmiddellijk gevaar zouden inhouden, zou dat al lang aan het licht gekomen zijn.

Kwik in tandvullingen

Maar waarom hebben kwikvullingen dan een slechte reputatie, en waarom worden ze almaar minder gebruikt? Simpelweg omdat de nefaste effecten van hoge dosissen kwik intussen overbekend zijn. Mensen met tandvullingen krijgen dan wel slechts een ongevaarlijke dosis toegediend, maar alle arbeiders in de kwikindustrie staan bloot aan zware risico’s. Vóór de tandvullingen op basis van kwik werden ontdekt, was goud de enige manier om gaatjes in tanden te vullen. Dat metaal was heel duur en voor de meeste mensen geen haalbare kaart. Vandaag zijn er wel alternatieven: de composieten. Ze bezorgen de tandartsen wel iets meer last, ze kunnen allergieën veroorzaken en ze zijn iets minder duurzaam dan tandvullingen op basis van kwik. Maar ze zijn veel esthetischer omdat ze ongeveer de kleur van de tanden hebben én ze hebben vooral het voordeel dat er geen zwaar toxische metalen in zitten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2015 - 09h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gedaan met de kwikvullingen? Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Tandvullingen waarin onder meer kwik zit, bekend als zilveramalgamen, hebben een slechte reputatie omdat ze giftig zouden zijn . Vandaag worden ze meer en meer vervangen door andere materialen en zijn de vullingen veiliger en ook esthetischer .

Nieuwigheden in de tandverzorging Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h54

In een maatschappij die almaar meer belang hecht aan het uiterlijk, streeft de tandverzorging ernaar om ons een nog mooier gebit te bezorgen en nodeloos leed te besparen. En er is heel wat vooruitgang op dit terrein!

Kwik: u mag vis eten! Geüpdatet op 28/03/2011 - 15h28

Vis eten is goed voor de gezondheid, maar we weten ook dat sommige vissen niet te verwaarlozen hoeveelheden kwik bevatten. Kwik is een metaal dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Een recente Amerikaanse studie wijst er echter op dat de voordelen van...

Kwikvergiftiging: wat zijn de risico's? Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

Kwik is een van de zware metalen, en die zijn giftig omdat ze zich in ons lichaam kunnen ophopen. Sommige vissen bevatten niet onaanzienlijke hoeveelheden kwik, maar kwik zit ook in tandamalgamen.

Meer artikels