PUBLICITÉ

Kurkuma: een kruid om dagelijks te gebruiken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 15h10
-A +A

Kurkuma, een kruid dat voorkomt in Indiase kerrie, heeft uitzonderlijke heilzame eigenschappen. Hij is een krachtige antioxidant, beschermt tegen inflammatoire ziekten (digestieve en gewrichtsaandoeningen) en tegen kanker. Hoe moet u kurkuma gebruiken en in welke hoeveelheid?

PUB

Kurkuma, een kruid dat al duizenden jaren gebruikt wordt...

Kurkuma is een kruid dat traditioneel gebruikt wordt in de bereiding van kerrie. Vermalen tot poeder wordt de kurkumawortel in Azië al zeer lang aan voedingsmiddelen toegevoegd om hun versheid te behouden. Toen synthetische conserveermiddelen nog niet bestonden, speelde kurkuma een uiterst belangrijke rol als levensmiddelenadditief.
Kurkuma wordt ook gebruikt in de ayurvedische geneeskunde (de traditionele geneeskunde in India), alsook in de traditionele geneeskunde in China, Japan, Indonesië en Thailand, die ervan afgeleid zijn. Kurkuma wordt beschouwd als beschermend middel voor het spijsverteringsstelsel en als remedie tegen verschillende ontstekingsstoornissen.
Kurkuma is ten slotte nog erg populair in de streek van Okinawa. De inwoners, bekend omwille van hun lange levensduur, zijn ervan overtuigd dat kurkuma bij de voedingsmiddelen hoort die hen een uitzonderlijke gezondheid bezorgen.

Kurkuma, een krachtige ontstekingsremmer en antikankermiddel

Kurkuma is de krachtigste natuurlijke ontstekingsremmer die tot op heden bekend is. Hij is doeltreffend tegen digestieve ontstekingen en helpt gewrichtsontstekingen voorkomen. Hij speelt eveneens een rol in de kankerpreventie: bij gelijke leeftijd, worden Indiërs achtmaal minder met longkanker geconfronteerd dan westerlingen, negenmaal minder met colonkanker, vijfmaal minder met borstkanker en tot tienmaal minder met nierkanker.
Indiërs worden nochtans zeker niet minder dan westerlingen blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen in het milieu. Het verschil zou toe te schrijven zijn aan hun hoge consumptie van kurkuma, namelijk 1,5 à 2 gram per dag (ongeveer een kwart tot een halve koffielepel).
De heilzame effecten op de gezondheid zijn te wijten aan de curcumine, een zeer krachtige antioxidant. We stippen nog aan dat deze stof in laboratoria de groei van een groot aantal kankers afremt: dikke darm, lever, maag, eierstokken, borst, leukemie...

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 01/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 15h10

"Anticancer", David Servan-Schreiber, uitg.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
anonymus (niet gecontroleerd)

Een buitengewoon goed artikel met prima suggesties hoe dit kruid te geruiken. Kurkuma heb ik in huis en ik ga nu overeenkomstig dit artikel meer gebruiken in diverse gerechten.

PUBLICITÉ
Lees ook
Kruidig eten is gezond! Geüpdatet op 24/10/2011 - 12h19

Kruiden zoals kurkuma of kerrie horen niet echt thuis in de traditionele Europese keuken. Maar de wereld wordt almaar kleiner en het reizen heeft ons de kruiden laten herontdekken. Onze gezondheid vaart er wel bij.

Meer artikels