Kurkuma, een kruid apart

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00
-A +A

Kurkuma, klein maar dapper! Achter dit gele poeder gaat een stof schuil die boordevol goede eigenschappen zit.

PUB

Binnen in de celwanden


Ik ben een geel kruid dat de Indiërs verafgoden en dat kanker en alzheimer helpt bestrijden… Wie ben ik? Kurkuma natuurlijk! Eigenlijk gaat het, om precies te zijn, om curcumine, het hoofdpigment van kurkuma. Volgens experts heeft dit actieve bestanddeel antioxiderende eigenschappen en kan het zich in de membranen van de cellen inwerken. Het maakt die zo stabieler en meer gestructureerd. Het resultaat: de fagocytose (het proces dat de microben doodt) en andere functies van de cellen worden doeltreffender.

Beperkt de groei van tumoren


Sinds men ontdekt heeft dat bepaalde kankers in India heel weinig voorkomen, wordt curcumine heel nauwgezet bestudeerd. Uit de onderzoeken blijkt dat de stof een heilzaam effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, darmkanker en huidkanker. Studies die zijn verschenen in de Journal of the National Cancer Institute tonen aan dat de stof de groei van tumoren en van de bloedvaten die deze voeden beperkt.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 29/06/2009 - 00h00 Journal of the American Chemical Society, april 2009 Journal of Vitamin Nutritional Research (1991,61:364-69)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kruidig eten is gezond! Geüpdatet op 24/10/2011 - 12h19

Kruiden zoals kurkuma of kerrie horen niet echt thuis in de traditionele Europese keuken. Maar de wereld wordt almaar kleiner en het reizen heeft ons de kruiden laten herontdekken. Onze gezondheid vaart er wel bij.

Curcuma: een antikankerkruid Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h41

Gekruid eten, zou bescherming bieden tegen sommige ernstige ziekten, op voorwaarde dat u het juiste kruid kiest: curcuma. Een Amerikaans onderzoeksteam heeft namelijk aangetoond dat curcuma de groei van melanoomcellen (melanoom is een gevaarlijke hui...

Peper, een gezondheidskruid? Geüpdatet op 04/07/2016 - 10h42

Peper is vandaag de meest gebruikte specerij in de keuken. Het geeft elk gerecht een pittige toets en staat steevast op tafel, zij aan zij met zout. Chef-koks werken hun recepten vaak af met en paar fikse draaien aan de pepermolen. Maar peper zou ook...

Meer artikels