PUBLICITÉ

Kuren heeft meer effect bij mannen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/10/2005 - 00h00
-A +A

Niet alleen vrouwen staan op dieet. Ook heel wat mannen hebben last van overgewicht of obesitas. Na de vrouwen beginnen nu dus ook almaar meer mannen op hun gewicht te letten. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat mannen makkelijker afvallen dan vrouwen, als ze tenminste een kuur volgen die op hun maat is gesneden.

PUB

Het onderzoek werd in Groot-Brittannië gevoerd. Maar ook bij ons beginnen nu meer mannen dan vrouwen last te hebben van overgewicht en obesitas. Toch zijn er maar heel weinig mannen die zich inschrijven voor een kuur bij Weight Watchers en andere afslankingsclubs. Die clubs hebben een uitgesproken vrouwelijk imago. Zou dat verklaren waarom mannen er niet komen?

Om die hypothese te toetsen hebben voedingsdeskundigen 125 mannen met overgewicht een dieet laten volgen dat specifiek voor mannen werd uitgewerkt.Na twee maanden diëten was 90 % van de deelnemers 5 % lichaamsgewicht kwijt. Van de mannen die de kuur voortzetten was 69 % na zes maanden 10% gewicht kwijt, en 31 % woog 5 % minder. Ter informatie: een gewichtsverlies van 5% levert al bewezen voordelen op voor de gezondheid van zwaarlijvige mensen.Het zou ideaal zijn geweest als ook vrouwen aan het onderzoek hadden deelgenomen. Dan had men de resultaten van beide diëten kunnen vergelijken. Maar uit een ander, eerder gevoerd onderzoek is al gebleken dat slechts 53% van de vrouwen die een afslankingskuur volgen na twee maanden 5% lichaamsgewicht kwijt is.

Hoe komt het dat mannen makkelijker afvallen? Voedingsdeskundigen geven als mogelijke verklaring dat mannen een grotere spiermassa hebben en daardoor meer energie verbruiken. Het zou ook kunnen dat ze meer gemotiveerd en minder sceptisch zijn dan vrouwen. Die hebben immers vaak al jaren van lange diëten achter de rug.

De studie toont aan dat diëten die specifiek voor mannen zijn opgesteld een toekomst hebben. Maar ze bewijst vooral dat een programma dat op maat van de cliënt is gesneden het meeste effect heeft.Maar of het nu om mannen of vrouwen met overgewicht gaat, afvallen komt de gezondheid altijd ten goede. Wie lijnt, en daarna ook nog anders en evenwichtig blijft eten, heeft de belangrijkste stap al gezet. Als hij daarnaast ook nog regelmatig beweegt of sport is hij helemaal op de goede weg.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/10/2005 - 00h00 Journal of Human Nutrition & Dietetics, 18 (5): 391-4, 2005
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het is lente, de tijd van de voorjaarskuren... Gepubliceerd op 18/03/2014 - 09h30

Het is weer zover! De chocolade van de paashaas is nog niet goed uit de etalages van de bakkers en patisserieën, of lente, het seizoen van de voorjaarskuren trekt alweer op gang.

Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Meer artikels