PUBLICITÉ

Kunt u gelukkig zijn? Neem uw geluk in handen!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 31/05/2010 - 00h00
-A +A

Gelukkig kunnen zijn veronderstelt een waaier aan verschillende eigenschappen die we allemaal hebben, de ene wat meer, de andere wat minder. Een van die eigenschappen - en ze speelt daarin een belangrijke rol - is een gevoel van controle. Een woordje uitleg.

PUB

Voelt u zich verantwoordelijk voor wat u overkomt?


U moest op het werk in het openbaar praten en gaat helemaal de mist in. U stottert en uw prestatie is ondermaats. Wat denkt u dan doorgaans?
Denkt u iets in de zin van: "Ik heb me slecht voorbereid"; "Ik had vooraf ademhalingsoefeningen moeten doen"; "Ik ben te angstig"?
Of denkt u eerder: "Mijn publiek deed zo vijandig "; "Het onderwerp dat ik moest behandelen, was niet voldoende afgelijnd door mijn bazen" of nog: "Ze hebben me echt voor de leeuwen gegooid".
In het eerste geval zoekt u de uitleg voor de situatie bij uzelf. In het andere geval zoekt u die buiten uzelf.

Nog een ander, soortgelijk voorbeeld. U komt te laat op een afspraak. Denkt u: "Ik was vroeger moeten vertrekken"? In dat geval zoekt u de uitleg bij uzelf.. Of denkt u: "Er waren files"? Dan zoekt u een uitleg buiten uzelf.

Dit zijn twee totaal tegengestelde houdingen. De eerste houding, waarbij u dus de oorzaak bij uzelf legt, is een positieve houding en - anders dan u misschien verwacht - roept ze toch geen schuldgevoelens op. Iemand die zichzelf als de oorzaak ziet van een bepaalde situatie, denkt immers ook tegelijk al aan een oplossing. Hij stelt vast dat hij een bepaalde invloed uitoefent op zijn omgeving en wil handelen om de zaken te doen vooruitgaan, voor zichzelf en voor zijn omgeving. Herkent u zich hierin? Dan bent u iemand die zich soms verkeerd inschat, maar die anderzijds als iets goed loopt, de verdienste ervan ook bij zichzelf legt. Als u geslaagd bent voor examen, denkt u: "Ik heb goed gewerkt, ik beheerste de stof goed" en niet: "Ik heb geluk gehad, het was een makkelijke vraag!"
Als u uw tegenslagen en goede prestaties aan het toeval of aan externe factoren toeschrijft, zal die manier van denken u makkelijk passief maken. Waarom zou u moeite doen als de dingen gestuurd worden door onvoorspelbare krachten waarop u volgens uw aanvoelen geen vat hebt?

Gelukkig zijn hangt af van ons geloof invloed uit te kunnen oefenen op onze omgeving


Als u denkt dat u de gebeurtenissen rondom u, uw studies, uw werk en uw vriendschappelijke relaties kunt beïnvloeden, is het leven voor u een speelterrein. U kent de spelregels, en u handelt ernaar om vooruit te komen. En dat heeft effect. Hoe meer u handelt, hoe beter u de wereld begrijpt en hoe meer u bereikt wat u wil! En hoe gelukkiger en sterker u zich voelt.
Als u denkt dat niets van wat u doet nuttig of relevant is, dan rekent u niet op uzelf, maar op het toeval. Maar wie passief blijft omdat hij denkt geen invloed te hebben op de wereld rondom hem, wordt bitter en/of depressief.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 31/05/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ