PUBLICITÉ

Kunt u een voedselallergie herkennen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/11/2009 - 00h00
-A +A

Het aantal voedselallergieën is de voorbije 5 jaar verdubbeld! Wist u dat deze allergieën op verschillende manieren aan het licht kunnen treden?

PUB

Hoe is de sterke stijging van het aantal voedselallergieën te verklaren?


Volgens de Vereniging voor Astma en Allergie, is het aantal gevallen van voedselallergieën de voorbije 5 jaar verdubbeld. Op dit ogenblik heeft zowat 4% van de bevolking last van een voedselallergie. Bij de kinderen is dat ongeveer 10%. Hoe is dit fenomeen te verklaren? Er worden twee redenen aangehaald.

  • De consumptie van bepaalde voedingsmiddelen was vroeger een lokale kwestie. Tegenwoordig volgen voedingsgewoonten meer en meer een internationale trend. Zelfs in België worden kiwi's of sesamzaadjes gegeten!

  • We eten steeds vaker producten uit de voedingsmiddelenindustrie. Zo worden onze levensmiddelen dikwijls aangetast door bewaarmiddelen of door allergenen die onder meer gebruikt worden tijdens het productie- of verpakkingsproces.

Hoe treedt een voedselallergie aan het licht?


Een voedselallergie is te herkennen aan symptomen op de huid, aan de spijsvertering en aan de luchtwegen. Ze kan uitgebreide reacties uitlokken in het hele lichaam. De eerste allergische reacties verschijnen tussen enkele minuten en enkele uren na het eten van het voedingsmiddel in kwestie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/11/2009 - 00h00 16e Etats généraux de l'asthme et de l'allergie (Franse Staten-Generaal voor astma en allergieën), 24 oktober 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de symptomen van voedselallergieën? Geüpdatet op 28/04/2009 - 00h00

Voedselallergieën komen steeds vaker voor en de lijst voedingsmiddelen waarvoor men allergisch kan zijn, wordt steeds langer. En dan hebben we het nog niet over kruisallergieën! Kunt u de verschillende soorten symptomen die het gevolg zijn van een vo...

Misschien heb ik wel een voedselallergie… Geüpdatet op 27/06/2011 - 15h26

Soms reageert ons afweersysteem op overdreven wijze op bepaalde voedingswaren. We hebben dan een voedselallergie . Maar hoe herkennen we een voedselallergie ? Wat zijn de symptomen van een voedselallergie ?

Meer artikels