PUBLICITÉ

Kunstnagels, een goed of een slecht idee?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/04/2013 - 14h32
-A +A

Kunstnagels zijn heel populair. Sommigen laten ze zetten om in de mode te zijn, anderen willen er hun echte nagels mee camoufleren.

Wat zijn de risico's voor de natuurlijke nagels. Enkele tips om het gevaar voor onze nagels zo klein mogelijk te houden.

PUB

Wat zijn de risico's van kunstnagels?

Kunstnagels komen gemakkelijk los van de natuurlijke nagels.

Doordat de echte nagels onder de kunstnagels zitten, worden ze brozer en dunner en brokkelen ze makkelijk af. De oorzaak hiervan is de lijm waarmee de kunstnagels worden aangebracht. Die is schadelijk en kan de keratine (een stof die de chemische basis vormt van echte nagels) rechtstreeks aantasten.

Kunstnagels werken bacteriologische infecties in de hand.

Kunstnagels zijn van acrylhars. Die kan irritatie en eczema veroorzaken, plaatselijk of elders op de huid.

Het plaatsen van kunstnagels door een schoonheidsspecialiste zou ook het risico op huidkanker verhogen. Al is deze hypothese te relativeren, want totnogtoe zijn slechts twee gevallen vastgesteld! De boosdoeners zijn de ultraviolette lampen (UVA) waarmee de kunstnagels gefixeerd worden.

De risico's zijn bovendien groter als de kunstnagels aangebracht worden op reeds beschadigde en broze echte nagels...

Het advies van de redactie voor kunstnagels

  • Zie af van kunstnagels.
  • Als u er toch wil, draag dan alleen kunstnagels bij bijzondere omstandigheden en maak er geen gewoonte van. Dat kan bijvoorbeeld voor het kerstfeest zijn, voor uw verjaardagsfeestje of uw trouwfeest. Kunstnagels moeten dus een uitzondering blijven.
  • Capsules zijn minder gevaarlijk dan met gel gemodelleerde kunstnagels.
  • Het is trouwens aanbevolen om ze niet te lang te laten zitten. Eén week is het maximum, maar heel veel vrouwen dragen ze maanden achtereen!
  • Als u maar heel af en toe kunstnagels gebruikt, is het zeker de moeite waard om ze te laten aanbrengen door een professioneel iemand met een goede reputatie.
  • Ga bij de minste twijfel naar een dermatoloog, bijvoorbeeld als u er iets verdachts aan ziet, als de kleur verandert of als uw nagels brozer worden. Hij zal nagaan wat de oorzaak van het probleem is en u tips geven en eventueel een behandeling voorschrijven om uw nagels weer gezond te krijgen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/04/2013 - 14h32

Société française de dermatologie, www.dermato-info.fr;

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn kunstnagels gevaarlijk? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 10h12

Hebben valse nagels of kunstnagels nadelen? Zijn ze schadelijk voor de echte nagels ? Zijn er sowieso risico's? Aan het woord is dr. Philippe Abimelec, dermatoloog en specialist op het vlak van nagels.

Wat te doen tegen zachte of broze nagels? Gepubliceerd op 12/06/2015 - 10h18

Zijn uw nagels te zacht of breken ze makkelijk af? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om weer gezonde nagels te krijgen. Controleer tegelijk ook uw voeding of neem eventueel voedingssupplementen.

Kleine nagelproblemen: oorzaken en remedies Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Naast de pathologische nagelaandoeningen - zoals aandoeningen veroorzaakt door een schimmel, ziekte of lichamelijk trauma - bestaan er ook allerlei kleinere nagelproblemen (zachte nagels, brekende nagels, verkleurde nagels, nagels met groeven, enz.)....

Nagels: doe-het-zelf manicure Gepubliceerd op 05/05/2015 - 12h43

Een regelmatig bezoek aan de schoonheidsspecialiste is niet de enige manier om mooie nagels te hebben. U kunt uzelf thuis ook een manicure geven om uw nagels te verzorgen en mooier en sterker te maken.

Meer artikels