PUBLICITÉ

Kunstmatige inseminatie

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 17/10/2011 - 15h02
-A +A

In bepaalde gevallen van mannelijke of vrouwelijke onvruchtbaarheid kan een kunstmatige inseminatie met sperma worden voorgesteld. Deze vorm van medisch begeleide voortplanting is vrij makkelijk uit te voeren en leidt, afhankelijk van de indicaties, tot vrij bevredigende resultaten.

PUB

1. Het principe van kunstmatige inseminatie

Bij kunstmatige inseminatie worden er zaadcellen rechtstreeks in de baarmoederholte van de vrouw ingebracht (intra-uteriene inseminatie) of worden ze in de baarmoederhals in de buurt van het baarmoederhalsslijm  (intracervicale inseminatie) afgezet. De in de baarmoeder ingebrachte spermatozoïden worden vooraf door biologen geprepareerd. De opgewerkte zaadcellen worden via een fijne katheter in de baarmoederholte of –hals geïnjecteerd. Dat gebeurt tijdens een gynaecologisch onderzoek. De injectie is niet pijnlijk. Het sperma kan van de partner of van een donor komen.

 

2. Intra-uteriene inseminatie

Indicaties:

  • Te weinig of geen baarmoederhalsslijm of een slijmprop die ondoordringbaar is voor de spermatozoïden.
  • Mannelijke onvruchtbaarheid met verminderde kwaliteit van de spermatozoïden.
  • Herhaaldelijke vruchteloze pogingen tot stimulatie van de eierstokken.

De eierstokken moeten gestimuleerd worden:

De stimulatie gebeurt onder toezicht. Via echografieën en metingen van het hormoonpeil wordt nagegaan wanneer een follikel vrijkomt en hoe die zich verder ontwikkelt. Als de follikel rijp is, wordt de eisprong op gang gebracht met een injectie van 1170/hCG. De patiënte moet zich 36 uur later aanbieden voor de inseminatie.

Opwerking van het sperma:

De dag dat de inseminatie gepland is, wordt er sperma van de partner afgeleverd in het lab. Daar wordt het onderzocht en geprepareerd. Voor de bewust dag wordt meestal een onthoudingsperiode van 3 tot 5 dagen aanbevolen. Het opgewerkte sperma wordt in een klein spuitje gedaan en vervolgens naar de plek van inseminatie gebracht.

Inseminatie:

Tijdens het gynaecologisch onderzoek wordt een kleine, soepele katheter via de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. De geprepareerde spermatozoïden worden via deze katheter rechtstreeks in de baarmoeder gespoten. De injectie is niet pijnlijk. De patiënte moet enkele minuten blijven platliggen en mag daarna haar normale bezigheden voortzetten.

Resultaten:

Die hangen af van de indicaties. Bij mannelijke onvruchtbaarheid zijn ze niet altijd bevredigend. Bij de andere indicaties is er een percentage van 10 tot 15 % zwangerschappen per cyclus met 50 % zwangerschappen na zes pogingen.

 

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 17/10/2011 - 15h02
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik geraak niet zwanger: wat zijn de oplossingen? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Ovulatiestimulatie en de verschillende technieken van medisch begeleide voortplanting zijn er enorm op vooruitgegaan. Ze worden voorgesteld aan koppels die er maar niet in slagen in verwachting te geraken. Welke zijn die technieken? Waaruit bestaan z...

De voortplantingsmethode doet er weinig toe Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Baby's die verwekt zijn via medisch begeleide voortplanting (MBV) kennen een even gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling als natuurlijk verwekte kinderen, zo luidt de conclusie van een nieuwe Europese studie.

Meer artikels