PUBLICITÉ

De kunst om ziek te zijn

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2016 - 16h08
-A +A

Een verkoudheid, maagdarmproblemen, griep… Er zijn manieren genoeg om ziek te worden nu de - eerlijk gezegd veel te zachte - winter op zijn einde loopt. Maar we kunnen ook leren genieten van deze korte onderbrekingen in de dagelijkse routine!

PUB

Een andere kijk op ziek zijn

Op het eerste gezicht is er niets leuks aan ziek zijn. Ons lichaam ziet af, we hebben niets dan ongemakken. Ook de vermoeidheid is moeilijk te vermijden. En naarmate de ziekte vordert, beginnen we almaar minder goed te functioneren. Op het werk presteren we niet meer zoals het hoort, thuis lopen we er bedrukt bij, enz. Ziek zijn is niets dan ellende!

We zullen niet proberen om u van het tegendeel te overtuigen. Maar misschien kunnen we anders leren kijken naar die momenten dat we niet helemaal onszelf zijn … Het zijn namelijk momenten waarop ons lichaam ons duidelijk maakt dat we niet enkel machines zijn om te werken en niet alleen louter geest zijn. We zijn levende wezens, een ietwat bijzondere diersoort, maar hoe dan ook dieren, in een wereld vol microben. En af en toe zijn het de microben die het van ons halen, toch voor even.

Hoe kan ziek zijn prettig zijn?

Allemaal goed en wel, die visie, maar dat maakt mijn leven tijdens die twee weken griep er niet makkelijk op, zult u zeggen. Maar misschien vergist u zich wel… Als we ziek zijn zien als een gezonde vermaning van onze natuur, kan dat ons namelijk helpen om...

  • Bepaalde automatismen in vraag te stellen. Probeert u te doen alsof u niet ziek bent? Verstopt u uw rode neus onder uw fond de teint? Doen alsof we fit zijn terwijl we dat niet zijn, is - als we er even bij stilstaan - toch wel een vreemd gedrag! U hoeft zich helemaal niet te schamen als u ziek bent. Ziek zijn is niet abnormaals. En iedereen zal het vroeg of laat wel merken als u hoest of niest… of als u afwezig bent. U hoeft de schijn dus niet op te houden.
  • Selectief te zijn in onze dagelijkse activiteiten. Er zijn dingen die belangrijk zijn, maar ook andere die misschien overbodig zijn. Als we de energie hebben om alles te doen, stellen we ons niet altijd vragen. Maar als we ziek zijn, worden de dingen plots veel helderder. Is het echt nodig om alle pyjama’s in het gezin te strijken? Weet u echt zeker dat uw man de vaat nogal slordig doet en dus niet de handen uit de mouwen kan steken?
  • Te beseffen wat het is om gezond te zijn. Ja, ook met onze dipjes nu en dan of onze rugkwalen zijn we toch nog gezond. En we zullen er veel makkelijker van genieten als onze herinnering aan ons ziek zijn nog heel vers is!
  • Te leren rusten. Vaak halen we rusten en vrijetijdsinvulling door elkaar. Dat is normaal, het komt uit het verlangen om het plezier dat we elk moment ervaren maximaal te exploiteren. Lezen, televisie kijken of ons aan onze passies wijden, is allemaal interessanter dan helemaal niks doen. Maar als we ziek zijn, is dat zogenaamde niksen net heel belangrijk. Daar rusten we echt van uit en ons lichaam heeft dat broodnodig… ook als we fit zijn en ons goed voelen, maar dan voelen we dat niet zo goed.

Kortom, ziek zijn herinnert ons aan onze kwetsbaarheid en leert ons weer te appreciëren wat ons deugd doet. Een les om te onthouden!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2016 - 16h08
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voelt u zich fit? Gepubliceerd op 02/09/2015 - 15h22

"En hoe is het met de conditie?" Dit is een rituele vraag, waarvan het antwoord vanzelfsprekend lijkt. Toch zijn de criteria om zich fit te voelen niet altijd de criteria die we veronderstellen. De oplossingen om een betere conditie te krijgen ook ni...

Wacht niet te lang om een arts te raadplegen! Geüpdatet op 27/04/2011 - 08h11

Een Amerikaanse studie toonde onlangs aan dat mensen met symptomen van de ziekte van Parkinson toch aarzelen om daaromtrent hun arts te raadplegen. Het is niet de eerste studie die aantoont dat we aarzelen om een afspraak te maken met onze arts. En t...

Hart en fitness Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Fitness is uitstekend voor het lichaam en in het bijzonder voor het hart. Dagelijkse fitnessoefeningen zijn een goede manier om onze inspanningen te doseren. Bovendien zijn we er niet voor afhankelijk van het weer en kunnen we op die manier onze tijd...

Meer artikels