PUBLICITÉ

Kunnen zwaar getraumatiseerde kinderen nog gelukkig worden?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/09/2004 - 00h00
-A +A

Bijna 90 % van de kinderen die ooit mishandeld zijn, worden nadien toch goede ouders. Slechts 10 % mishandelt op hun beurt hun kinderen. Die cijfers hebben de hele filosofie rond hulpverlening gewijzigd.

PUB

Vroeger dacht men dat mishandeling bijna automatisch werd overgedragen van generatie op generatie. Vandaar dat men de neiging had om er niets aan te doen, omdat het zogezegd toch geen zin had. Vandaag is echter geweten dat mensen die in hun jeugd mishandeld zijn, er wel degelijk bovenop kunnen komen en uit zichzelf en uit hulp van buitenaf de nodige energie kunnen putten om iets te maken van hun leven, ondanks het verleden.

Om onze interne veerkracht te herstellen na als kind te zijn geslagen, gefolterd of seksueel misbruikt, hebben we vertrouwenspersonen nodig: buitenstaanders die in ons geloven en ervan overtuigd zijn dat we het kunnen redden! Een buddy is zo'n hartelijke, empathische vertrouwenspersoon die gevoelig is voor het leed van de ander. Het is echter ook iemand die oog heeft voor de positieve aspecten van de lijdende mens en voor zijn talenten, en die zijn toekomst positief bekijkt. Uiteindelijk komt het erop aan de volgende instelling te ontwikkelen: "Je bent door de hel gegaan en ik leef volledig met je mee, maar toch ben ik ervan overtuigd dat je gelukkig kunt worden en kunt slagen in het leven." Vaak gaat het om toevallige ontmoetingen, maar je kunt het toeval ook een handje helpen. Zo werken psychologen uiteraard vanuit die benadering. Maar je hoeft helemaal geen gediplomeerd psycholoog te zijn om buddy te zijn van getraumatiseerde kinderen of volwassenen. En laat vooral nooit de moed zakken, welk onnoemelijk leed de persoon in kwestie ook heeft doorstaan. Iemands veerkracht hangt immers veel meer af van de kwaliteit van de buddy dan van de ernst van het opgelopen trauma. Het is dan ook altijd beslist de moeite waard om iemand empathie te betuigen en vertrouwen te schenken!

We kunnen allemaal op een bepaald moment iemands buddy zijn. Ongeacht of het nu gaat om zwaar mishandelde kinderen of om kinderen met lichte trauma's, want ook gewone onhandige reacties of kwetsende woorden kunnen sporen nalaten. Een kind moed inspreken of aandacht schenken, kan zijn leven veranderen!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/09/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Shinrin-yoku of forest bathing: iets voor u? Geüpdatet op 09/08/2017 - 11h09

Shinrin-yoku is een Japanse praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in de heilzame atmosfeer van het bos. Het gaat om een wandeling in het bos, maar dan een omgevormd tot een echte meditatie. Volgens de fans heeft de praktijk een reële positieve i...

Ouderenmishandeling: vaker dan het lijkt! Geüpdatet op 31/10/2013 - 10h56

Fysiek of psychisch geweld, financiële uitbuiting, verwaarlozing, enz. Mishandeling van bejaarden komt vaker voor dan we denken! Maar meestal gebeurt het onopgemerkt. Maar wat verstaan we precies onder mishandeling? En hoe gaan we ermee om?

Ongevallen: opgelet voor de ogen van kinderen! Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Ongevallen thuis kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor de ogen. Ongevallen voorkomen is uiteraard de beste oplossing, maar als er zich toch een ongeval voordoet, moeten de ouders aandachtig tekenen van eventuele aantasting van de ogen opsporen.

Meer artikels