PUBLICITÉ

Kunnen we ontsnappen aan melanomen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/09/2017 - 15h41
-A +A

Een melanoom is een relatief zeldzame huidkanker; in België zijn er ongeveer 1500 nieuwe gevallen per jaar. In 10 à 20% van de gevallen kan een melanoom gevaarlijk worden als het niet op tijd behandeld wordt en er zich uitzaaiingen vormen. «Nochtans is de opsporing vóór dat stadium van metastasevorming vaak vrij makkelijk», zegt dr. Caroline Robert, hoofd van de dienst dermatologie van het ’Institut Gustave Roussy’ in Parijs. Iedereen moet zijn eigen huid kennen en die regelmatig controleren op verdachte moedervlekken. Als hij een verdacht letsel vindt, moet hij zijn huid laten onderzoeken door een dermatoloog.

PUB

Wie moet extra aandacht schenken aan zijn huid?

Elk jaar worden in België 1500 nieuwe gevallen van melanoom opgespoord.

Eerst en vooral moet u weten of u erfelijk ‘belast’ bent en dus een groter risico loopt, met andere woorden of er in de familie al mensen geconfronteerd zijn geweest met een melanoom. Ook mensen met een lichte huid, mensen met blond of rood haar die heel veel moedervlekken hebben, zijn risicopersonen. Al is het niet zo dat alle melanomen ontstaan uit moedervlekken.

Daarnaast bestaan er ook niet-aangeboren maar verworven omgevingsfactoren, vooral als gevolg van blootstelling aan de zon. Zorg dus dat u geen zonnebrand oploopt en mijd ook blootstelling aan kunstmatige UV-straling in zonnebanken. Ook zonnebanken zijn namelijk gevaarlijk en er bestaan perfecte alternatieven voor.

Ook mensen met verminderde weerstand of bepaalde zeldzame erfelijke ziektes lopen meer risico op huidcarcinomen en melanomen.

Hoe onderzoek ik mijn huid?

Om een melanoom vroeg op te sporen, «moet je je huid perfect kennen en bijvoorbeeld weten waar de moedervlekken en andere huidvlekken zich bevinden: op de dijen, de armen, in de hals, op de rug, de billen, de hoofdhuid, enzovoort. Zo kun je verdachte plekjes herkennen,bijvoorbeeld moedervlekken die er anders uitzien dan de rest en die van omvang, vorm of kleur veranderen».

De bedoeling is «dat je controleert of ze stabiel blijven, al is dat niet altijd even makkelijk omdat sommige moedervlekken in bepaalde levensfases fysiologisch veranderen (kindertijd, puberteit of zwangerschap)». We moeten allemaal kunnen zeggen «of iets recent veranderd is of er vroeger niet was». Ga bij de minste twijfel naar uw dermatoloog of huisarts. Die zal kunnen zeggen hoe vaak u terug moet komen voor een follow-up.

De ABCDE-techniek is een heel praktische methode om u op weg te helpen.

Responsabilisering

Om het opsporen te vergemakkelijken, is het handig als u foto’s van uw moedervlekken op uw verschillende lichaamszones hebt. Die foto’s kunnen dan als referentiepunt dienen voor het medische onderzoek en het zelfonderzoek. Volgens dr. Caroline Robert «hoeven die foto’s niet om de zoveel maanden opnieuw gemaakt te worden. Ze zijn vooral een hulp om te zien of er een nieuw letsel is verschenen en of een bestaand letsel veranderd is».
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/06/2015 - 17h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/09/2017 - 15h41

Dr Caroline Robert, Institut Gustave Roussy (Institut de cancérologie).

http://www.vaincrelemelanome.fr/film-mélanome-de-l-importance-du-dépistage-précoce.html, http://vimeo.com/msdfrance/vaincre-le-melanome, www.ensemblecontrelemelanome.fr

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Spoor zelf huidkanker op! Gepubliceerd op 17/08/2016 - 16h40

Iedereen kan huidkanker opsporen . Dit zelfonderzoek berust op het zorgvuldig screenen van elk stukje huid op zoek naar mogelijke aanwijzingen. Maar welke zijn die aanwijzingen die u op uw huid en op die van uw partner kunt ontdekken en die u op het...

Huidkanker: voorkomen en genezen Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Huidkanker is de frequentste vorm van kanker, maar ook de kanker die het best geneest. In Europa stijgt de frequentie van huidkanker snel. Als u een verdacht huidletsel opmerkt, zou u tijdig uw arts moeten raadplegen. Anderzijds moet blootstelling aa...

Melanoom in het oog: een moeilijk opspoorbare kanker Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een oculair melanoom of melanoom in het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen. Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose. Hoe manifesteert zich een melanoom in het oog?

Meer artikels