Leeftijdsgebonden geheugenverlies is altijd beangstigend omdat meteen gedacht wordt aan het schrikbeeld van de ziekte van Alzheimer. Nochtans gebeurt het ook op jongere leeftijd dat de prestaties van ons geheugen ons niet tevredenstellen. Hoe kunnen we, zowel op korte als op langere termijn, ons geheugen verbeteren en beschermen?

Slapen: de belangrijkste troef voor ons geheugen
Slapen, en bij voorkeur goed slapen, is de sleutel van een goed geheugen. De voorbije jaren hebben verschillende studies aangetoond dat slapen een belangrijke rol speelt om het geheugen in een goede conditie te houden. Een voorbeeld: wanneer we geleerd hebben om een bepaalde taak uit te voeren, activeren we tijdens onze slaap de hersenzones die bij die taak betrokken zijn. Niet zo lang geleden heeft een Amerikaans onderzoek (1) aangetoond dat slaapapneu, die een verkwikkende slaap onmogelijk maakt, de prestaties van het geheugen aantast bij oudere mensen die drager zijn van een bepaald gen. Dus, hoe oud of hoe jong u ook bent en welke uw geheugenproblemen ook mogen zijn… zorg ervoor dat u goed slaapt!
Voeding: antioxidanten aan de macht
Om de veroudering van ons volledig lichaam tegen te gaan, is voeding uiterst belangrijk. Ook in verband met de veroudering van de hersenen, die zowel kan leiden tot onschuldige geheugenstoornissen als tot de ziekten van Alzheimer of Parkinson, is voeding van groot belang. Zorg voor een zeer gevarieerde voeding, met veel fruit en groenten die u alle antioxidanten zullen bezorgen die u nodig hebt. Geef, indien mogelijk, de voorkeur aan paars fruit en groene groenten. Deze zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen die strijden tegen leeftijdsgebonden problemen, inbegrepen geheugenstoornissen.
(1) R. O'Hara, Neurology, 2005 (2) Lautenschlager N. et coll., JAMA, 3 september 2008.