PUBLICITÉ

Kunnen uw kleine huisdieren samenleven?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 02/10/2007 - 00h00
-A +A

Honden, katten, fretten, knaagdieren en konijnen wonen in de natuur niet samen en hebben totaal verschillende levenswijzen. Is het evenwel mogelijk om ze samen te huisvesten in uw huis?

PUB

Soortgenoten

Het samenleven van dezelfde soort dieren zal des te natuurlijker verlopen naarmate de dieren elkaar langer kennen. Hoe jonger ze waren toen ze elkaar leerden kennen, hoe beter zij hun territorium hebben leren verdelen en hoe groter de kans (naargelang de soort) dat zij een zekere hiërarchie hebben leren eerbiedigen. Ook het geslacht speelt een niet te verwaarlozen rol. Gesteriliseerde dieren leven veel gemakkelijker samen dan niet gesteriliseerde dieren, die een dominant gedrag kunnen aannemen en een ongewoon hoog libido kunnen hebben dat sommige soortgenoten te veel last bezorgt.
Honden zijn bovendien van nature groepsdieren en houden ervan om thuis niet alleen te zijn.
Katten zijn daarentegen eerder solitaire dieren die soms heel moeilijk de aanwezigheid van een soortgenoot binnen hun territorium kunnen verdragen. Om de verstandhouding tussen verschillende katten te bevorderen, zorgt u er best voor dat elke kat een eigen bord of bakje heeft om uit te eten, een eigen knusse hoek en een eigen kattenbak.
Fretten zijn eerder gemakkelijk in de omgang en leven gezellig samen met hun soortgenoten.
Knaagdieren en konijnen ten slotte, zijn meestal groepsdieren, maar thuis hebben ze kooien nodig die voldoende groot zijn om in harmonie met elkaar te kunnen samenleven.

Katten en honden

De legendarische slechte verstandhouding tussen katten en honden is hoofdzakelijk het gevolg van een communicatieprobleem tussen twee soorten die een andere taal gebruiken. Katten en honden gebruiken inderdaad gedragscodes die soms een tegenovergestelde betekenis hebben. Een voorbeeld: een hond die met de staart kwispelt, geeft blijk van sympathie voor degene die voor hem staat. Bij katachtigen zijn staartbewegingen echter vaak een teken van ergernis! Nog een voorbeeld: een kat die op de rug ligt, neemt een afwachtende houding aan, terwijl een hond in dezelfde houding blijk geeft van onderwerping. Deze onderlinge verschillen liggen vaak aan de basis van misverstanden. Het gevolg is dat de hond bijt en dat de kat met zijn scherpe klauwen uithaalt.
Om de situatie te vergemakkelijken kan u dieren van verschillende soorten best zo jong mogelijk met elkaar laten kennismaken, op een ogenblik waarop de dieren nog zeer gemakkelijk wennen aan elke nieuwe soort. Voor een pup, zullen diersoorten met wie zij op een aangename manier kennisgemaakt hebben tussen de 3de en de 8ste levensweek, beschouwd worden als 'bevriende' soorten en niet als mogelijke prooien. Het is nochtans niet onmogelijk om volwassen dieren met elkaar te doen samenleven. Afhankelijk van wat zij al meegemaakt hebben, van hun eigen karakter, van de omgeving waarin zij leven en van het geduld van het baasje, zal de omgang met elkaar al dan niet gunstig evolueren.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 02/10/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De fret: een schattig huisdier Geüpdatet op 17/11/2004 - 00h00

De fret is een dier dat niemand onverschillig laat: het is mooi, beweegt zo grappig en is een aangenaam huisdier als het getemd is. Vóór u zich laat verleiden, kunt u echter beter wat informatie verzamelen over deze bijzondere vleeseter.

Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Meer artikels