PUBLICITÉ

Kun je kanker, Alzheimer en infarcten echt voorkomen door beter te eten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2017 - 17h35
-A +A

Wat het infarct betreft, staat het intussen onomstotelijk vast dat de aderen verstopt raken als we te veel dierlijke vetten eten. Maar wist u dat een goede voeding u ook kan beschermen tegen kankers en de ziekte van Alzheimer

PUB

E-gezondheid : Kun je kanker, Alzheimer en infarcten echt voorkomen door beter te eten?

Dr. Catherine Solano : Het antwoord is zonder meer positief. En het verrassende is dat het dieet dat ons beschermt tegen infarcten ons ook beschermt tegen kankers en de ziekte van Alzheimer. Concreet bestaat de basis van een gezonde voeding uit fruit en groenten naar believen, drie keer vis per week, vezels, goede oliën - olijfolie, koolzaadolie, of een mengeling van beide - , of notenolie. Voor het overige moet je vooral zorgen voor variatie en dierlijke vetten beperken (boter, room, volle melk, gebak, taart, charcuterie).
 

Wat met vlees? Moeten we dat uit onze voeding bannen?

Dr. Catherine Solano : Nee, je kunt gerust vlees eten, maar de basis van het dieet moet dezelfde blijven. Vlees verhoogt het risico op kanker niet, op voorwaarde dat je er veel groenten en vezels bij eet en dat je afwisselt met vis. Wat op termijn gevaarlijk is, is een dieet van vlees met veel vet en zonder vis, fruit of groenten.
Dan hebben we het over de hamburgermenu's, de vleesgerechten in saus, biefstuk met frieten, enzovoorts. Maar er is vlees en vlees. Gevogelte heeft een neutraal effect, terwijl bereide vleeswaren (worst, vulsel, ham, enz.) meer risico geven op kanker. Als je graag vlees eet, kies dan eerder voor gevogelte en vermijd de vleesbereidingen.
 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 13/06/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2017 - 17h35

'Prévenir - Alzheimer, cancers, Infarctus et vivre en forme plus longtemps', drs Philippe Presles et Catherine Solano. Uitg. Robert Laffont, 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat eten tegen de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 15/01/2016 - 11h47

In het domein van de ziekte van Alzheimer wordt er heel actief aan preventie gewerkt. Geheugentraining en het ontwikkelen van sociale relaties zijn bijvoorbeeld sterk aanbevolen activiteiten. Maar hoe zit het met de voeding ? Kunnen bepaalde voedings...

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Meer artikels