Wat het infarct betreft, staat het intussen onomstotelijk vast dat de aderen verstopt raken als we te veel dierlijke vetten eten. Maar wist u dat een goede voeding u ook kan beschermen tegen kankers en de ziekte van Alzheimer?

- E-gezondheid : Kun je kanker, Alzheimer en infarcten echt voorkomen door beter te eten?
- Wat met vlees? Moeten we dat uit onze voeding bannen?
- En wat met ons gewicht? Moeten we erop letten?
- U hebt het over plezier, maar u verbiedt ons van alles!
- Zijn er producten met een specifieke positieve invloed die we zouden moeten kennen?
E-gezondheid : Kun je kanker, Alzheimer en infarcten echt voorkomen door beter te eten?
Dr. Catherine Solano : Het antwoord is zonder meer positief. En het verrassende is dat het dieet dat ons beschermt tegen infarcten ons ook beschermt tegen kankers en de ziekte van Alzheimer. Concreet bestaat de basis van een gezonde voeding uit fruit en groenten naar believen, drie keer vis per week, vezels, goede oliën - olijfolie, koolzaadolie, of een mengeling van beide - , of notenolie. Voor het overige moet je vooral zorgen voor variatie en dierlijke vetten beperken (boter, room, volle melk, gebak, taart, charcuterie).
Wat met vlees? Moeten we dat uit onze voeding bannen?
Dr. Catherine Solano : Nee, je kunt gerust vlees eten, maar de basis van het dieet moet dezelfde blijven. Vlees verhoogt het risico op kanker niet, op voorwaarde dat je er veel groenten en vezels bij eet en dat je afwisselt met vis. Wat op termijn gevaarlijk is, is een dieet van vlees met veel vet en zonder vis, fruit of groenten.
Dan hebben we het over de hamburgermenu's, de vleesgerechten in saus, biefstuk met frieten, enzovoorts. Maar er is vlees en vlees. Gevogelte heeft een neutraal effect, terwijl bereide vleeswaren (worst, vulsel, ham, enz.) meer risico geven op kanker. Als je graag vlees eet, kies dan eerder voor gevogelte en vermijd de vleesbereidingen.
'Prévenir - Alzheimer, cancers, Infarctus et vivre en forme plus longtemps', drs Philippe Presles et Catherine Solano. Uitg. Robert Laffont, 2006.