PUBLICITÉ

Kruidenthees: drink niet zomaar om het even wat!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 25/02/2013 - 16h46
-A +A

Fytotherapie is een zogenaamde alternatieve geneeskunst die gebruik maakt van planten  en is al duizenden jaren oud.

Ze werd stukje bij beetje verfijnd door mensen die de medicinale eigenschappen van bepaalde planten in kaart gebracht hebben.

Sommige planten hebben een lichte werking zonder enig gevaar, andere kunnen een rampzalige impact hebben, ook als ze in de vorm van thee worden opgenomen.

Een woordje uitleg.

PUB

Kruidenthees: infusie, decoctie of maceratie?

Als u een kruidenthee maakt, gebruikt u waarschijnlijk de eenvoudigste (en ook meest gebruikte) methode, de infusie.

Net als bij echte thee (en vaak ook koffie) doet u de plant - in blaadjes of in een zakje - in een recipiënt, (een theepot of een kopje) en giet u er kokend water op. Dat laat u dan enkele minuten trekken (meestal 3 tot 5 minuten) en klaar is uw kruidenthee.

Maar als u meer actieve bestanddelen en smaak in uw thee wilt, moet  u overschakelen op de zogenaamde decoctie. U doet de plant dan in koud water, brengt het water aan de kook en laat het 2 tot 5 minuten koken. Daarna filteren en klaar is kees.

Als u gewoon een lekker smakend watertje tegen de dorst wilt, gebruikt u het best de methode van de maceratie. In dat geval laat u de plant verschillende uren in koud water staan. Na het filteren krijgt u zo een geparfumeerde vloeistof, die wel niet veel actieve bestanddelen meer bevat. In de zomer kan dat heerlijk verfrissend zijn, zeker omdat u dan door de warmte veel moet drinken.

Kruidenthee: gezond en smaakvol?

Een kruidenthee is per definitie gezond!
Wat water en een stukje van een plant - of het nu een blad, een tak, schors of een vrucht is, in bulk of in poedervorm en in een zakje verpakt, het is puur natuur.
Bovendien is de verkoop van planten voor kruidenthees gereglementeerd door wetten en dekreten.

Maar er is een maar. Als u op de markt of in de winkel planten in bulk koopt, weet u niet waar ze vandaan komen, hoe ze verbouwd, geplukt en bewaard zijn en wie ze heeft behandeld.
Vaak bevatten ze pesticiden, en ook al lossen die niet echt op in water, echt aangenaam klinkt het niet.

Als een plant goed gedroogd is, is ze een groot deel van haar etherische oliën kwijt, en daar zitten net de smaken in. Dat geldt nog meer voor een plant in poedervorm en verpakt in een zakje.

Koop liever biologische kruidenthees in een gespecialiseerde winkel of bij een kleine producent die zijn planten op het internet verkoopt. De kans is dan groter dat de planten van goede kwaliteit zijn.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 25/02/2013 - 16h46

Legifrance Décret n°79-480 du 15 juin 1979 relatif à la vente au public des plantes médicinales inscrites à la Pharmacopée. Legifrance Décret 2008.841 du 22 Août 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Linde helpt tegen stress en nog veel meer! Gepubliceerd op 20/01/2015 - 11h23

Een lindetheetje voor het slapengaan is heel doeltreffend, tenzij u natuurlijk bang bent om ‘s nachts het bed uit te moeten om te plassen. Maar deze erg courante plant heeft nog andere voordelen. Wat zijn de gezondheidstroeven van linde ?

De wals der polyfenolen Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Voor het eerst werd er een internationale conferentie gehouden die uitsluitend gewijd was aan polyfenolen. Deze niet te tellen bestanddelen bieden nieuwe gezondheidsperspectieven en duiken soms op waar je ze niet zou verwachten...

Kruidenthee: hoe er het beste uit te halen Geüpdatet op 29/03/2010 - 00h00

Kruidenthees kunnen heel nuttig zijn bij het bestrijden van simpele kwaaltjes. Helaas weten weinig mensen dat. Meestal beschouwen we ze gewoon als een lekkere, warme drank voor na de maaltijd... Deze thees kunnen nochtans een heel positief effect heb...

Meer artikels