PUBLICITÉ

Krijgt u genoeg jodium binnen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17
-A +A

Voor de doorsnee Belg zal het antwoord neen zijn. Jodium is nochtans een belangrijk mineraal zout!

PUB

We hebben jodium te kort

Volgens de FOD Volksgezondheid nemen de (meeste) Belgen minder jodium op dan ze eigenlijk nodig hebben. De producten die het meest jodium bevatten – zeevruchten, vis, algen –zijn ook niet het soort voedsel dat we elke dag op ons menu zetten. Jodium speelt nochtans een belangrijke rol in ons lichaam. Het houdt namelijk onze hersenen gezond.
Daarom wordt tafelzout vandaag heel vaak verrijkt met jodium. De FOD Volksgezondheid heeft ook een overeenkomst gesloten met de bakkers om ons brood voortaan te zouten met « jodium ».

Zwangere vrouwen: eet meer jodium!

Er zijn nochtans al mooie resultaten geboekt. Het jodiumtekort is de laatste jaren fel afgenomen, vooral bij kinderen. Maar de strijd is nog niet gewonnen. De doorsnee Belg heeft nog altijd te weinig jodium. Dat geldt zeker voor zwangere vrouwen. Hun dagelijkse behoefte aan jodium ligt nog hoger.

 

De FOD wijst er nochtans op dat populaire zouten zoals fleur de sel, Himalayazout en zelfs gewoon zeezout geen jodium bevatten. De echte fans ervan die zelfs helemaal geen gewoon tafelzout meer gebruiken (dat is vaak verrijkt met jodium) zouden dus extra aandacht moeten besteden aan hun jodiumopname.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kampt de Belg met een jodiumtekort? Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Jodiumtekort is in België al jaren een probleem. Een zeer eenvoudige gewoonte maakt het al mogelijk om de kosten te drukken: het gebruik van jodiumzout aan tafel.

Meer artikels