PUBLICITÉ

Krijgt men effectief wratten in het zwembad?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/07/2014 - 18h19
-A +A

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen?

Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten.

Maar is dat eigenlijk wel terecht? En welke zijn de andere risicofactoren om wratten te krijgen?

PUB

Wratten komen vaak voor bij kinderen

Wratten zijn kleine, ronde of ovale gezwelletjes, die iets lichter of donkerder zijn dan de huid errond. Ze worden veroorzaakt door virussen uit de familie van de humane papillomavirussen (HPV), die een snelle groei van de huidcellen teweegbrengen.

Wratten zijn besmettelijk, aangezien ze virale deeltjes verspreiden. Maar om besmet te worden, moet er wel herhaaldelijk contact zijn geweest.


Schoolkinderen hebben vaak last van wratten, zoals aangetoond door een onderzoek uitgevoerd bij 1.465 kinderen tussen 4 en 12 jaar. Eén derde had wratten (33%):

  • bij 9% werden de wratten op de handen aangetroffen,

  • bij 20% ging het om voetwratten,

  • bij 4% zowel wratten op de handen als op de voeten.

Waar lopen kinderen wratten op?

Vaak wordt het zwembad beschuldigd
Het feit dat men er blootsvoets rondloopt in een drukbezochte warme en vochtige omgeving, maakt van een zwembad de ideale zondebok.

Om dit te kunnen nagaan en om ook andere risicofactoren te onderzoeken, hebben de ouders van de 1.465 kinderen vragenlijsten ingevuld. De vragen hadden betrekking op hun gewoonten en hun omgeving.
Na onderzoek van de ingezamelde gegevens, kon geen verband gelegd worden tussen enerzijds het risico om wratten te krijgen, en anderzijds blootsvoets stappen, naar een openbaar zwembad gaan of gebruikmaken van gemeenschappelijke douches na een of andere vrijetijdsbesteding.

Het risico op het krijgen van wratten ligt echter duidelijk hoger wanneer iemand uit het gezin wratten heeft of wanneer op school talrijke kinderen wratten hebben.

De reputatie van zwembaden als belangrijkste plaats waar men wratten kan krijgen, lijkt dus niet gerechtvaardigd. Het is dus niet nodig om een kind dat een wrat heeft, te verbieden naar het zwembad te gaan. En niet naar het zwembad gaan uit schrik om een wrat te krijgen, heeft ook geen zin.

Anderzijds moeten thuis de hygiënemaatregelen opgedreven worden wanneer iemand uit het gezin wratten heeft: ieder zijn handdoek dus, de wratten niet aanraken en niet blootsvoets rondlopen…

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/07/2014 - 18h19

Van Haalen FM et coll. Br J Dermatol 2009 ; 161: 148-52.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ