PUBLICITÉ

Krijg je nachtmerries van kaas eten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/02/2014 - 18h08
-A +A

Hebt u ook al horen zeggen dat je van kaas eten nachtmerries krijgt?

In 2005 heeft de Britse kaasindustrie iets aan die hardnekkige mythe proberen te doen.

PUB

De mythe van Charles Dickens

In Engeland doet het verhaal de ronde dat kinderen die ‘s avonds kaas eten in hun slaap nachtmerries krijgen. Die mythe zou uit de mond van Scrooge stammen, een personage uit een roman van Charles Dickens. Maar ze was nog nooit ernstig onderzocht. In 2005 wou de Britse kaasindustrie (British Cheese Board) een studie uitvoeren om die geruchten te weerleggen (en ons aan te zetten om ’s avonds kaas te eten!).

200 vrijwilligers aten gedurende een week elke avond een portie (20 g) van een andere kaas voor het slapengaan. 's Anderendaags moest iedereen zo gedetailleerd mogelijk verslag uitbrengen van hoe de nacht was verlopen.

Balans: een grote meerderheid had goed geslapen, 60 % lekker gedroomd en geen enkele nachtmerrie.

Cheddar om van Johnny Depp te dromen

Maar de studie ging nog een stap verder en probeerde vast te stellen welke kaas welk type van dromen oplevert.

 • Stilton, een Engelse schimmelkaas die verwant is met roquefort, bleek 85 % van de vrouwen en 75 % van de mannen de gekste en woeligste dromen te bezorgen!
  Zo droomden sommige vrijwilligers van een vegetarische krokodil die geen kinderen kon oppeuzelen of van soldaten die vochten met katertjes in plaats van met vuurwapens….
 • Om van sterren te dromen, gaat er niets boven cheddar!
  Zo zou twee derde van de proefpersonen die cheddar aten, van beroemdheden hebben gedroomd zoals Michael Jordan of Johnny Depp.
 • Red Leicester, een harde kaas van het type mimolette (een soort edammer), bezorgde zes op de tien personen nostalgische dromen over het verleden, zoals de schooltijd of jeugdvrienden.
 • Engelse brie gaf vrouwen aangename dromen, zoals over Jamie Olivier (een knappe, jonge en trendy Britse kok) die het eten klaarmaakt in de keuken.
  Mannen daarentegen krijgen meer bizarre dromen, bijvoorbeeld dat ze over koetjes en kalfjes praten met een hond.
 • Cheshire ten slotte, een kaas die een beetje aan feta doet denken, zou gewoon garant staan voor een goede nachtrust, zonder speciale dromen.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 27/09/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/02/2014 - 18h08

British Cheese Board, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat vertellen uw dromen of nachtmerries? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Onze dromen zijn soms verrassend. Nu eens bizar, dan weer verontrustend of beangstigend, of zelfs ontaardend in heuse nachtmerries. Soms hebben we ook de indruk dat er diepe betekenissen achter schuilgaan. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Van obesitas tot globesitas Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Obesitas (ziekelijke zwaarlijvigheid) is uitgegroeid tot een mondiaal volksgezondheidsprobleem. De WGO heeft trouwens niet geaarzeld om een neologisme te bedenken om deze plaag te benoemen: globesitas. Sommige landen bestrijden dit probleem met de no...

Meer artikels