PUBLICITÉ

De kracht van omega-3 vetzuren

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014 - 11h42
-A +A

Er worden heel wat troeven toegeschreven aan omega-3 vetzuren. Maar wat ze nu precies doen, is niet altijd even duidelijk.

Het boek van dr. Michel de Lorgeril brengt meer duidelijkheid en biedt concrete toepassingen van omega-3 vetzuren in het dagdagelijkse leven.

PUB

De voordelen van een voeding met veel omega-3 vetzuren

Dr. Michel de Lorgeril was onder meer betrokken bij de publicatie van een studie die het belang aantoonde van vetzuren in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen. De studie was een belangrijke bijdrage in de erkenning van de weldoende eigenschappen van het mediterraan dieet (of Kretenzisch dieet) waarin omega-3 vetzuren ruimschoots vertegenwoordigd zijn.

De studie maakte onder meer duidelijk dat in vergelijking met een hartvriendelijk dieet dat arm is aan dierlijke vetten, een dieet rijk aan omega-3 vetzuren het risico op een hartinfarct nog meer doet dalen. Met andere woorden: het volstaat niet om de hoeveelheid dierlijke vetten te reduceren, de voeding moet ook voldoende 'goede' vetten bevatten.

Maar wat doet de voedingindustrie? Het gehalte aan dierlijke vetten reduceren, waardoor er meer omega-6 vetzuren zijn, maar minder omega-3 vetzuren. Beide vetzuren komen uit plantaardig vet, maar hun effecten zijn niet dezelfde. Omega-6 vetzuren bevorderen bijvoorbeeld ontstekingen terwijl omega-3 vetzuren ontstekingsremmend zijn, en dat verandert alles! Van een voeding die teveel dierlijke vetten bevatten, hebben we nu voedingsmiddelen die te rijk zijn aan omega-6 vetzuren. Het massaal gebruik van zonnebloemolie is daar niet vreemd aan, de olie is rijk aan omega-6 vetzuren.

Leven de traditionele keuken!

Industrieel bereide voeding past meestal niet bij een gezond en evenwichtig dieet en daarom is het belangrijk dat de traditionele keuken in ere hersteld wordt net zoals de keuze van de ingrediënten.

In de praktijk ziet een voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren er uit als volgt:

  • Om te koken en als smaakbrenger gebruikt u best koolzaadolie die u af en toe afwisselt met olijfolie (of een mengeling van beide, 50-50 koolzaadolie-olijfolie). Koolzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren en anti-oxidanten en heeft een goede smaak. De olie kan tegen de warmte, en dat in tegenstelling met andere oliën, al mag koolzaadolie niet warmer worden dan 180°C, een temperatuur die de samenstelling van alle oliesoorten wijzigt. De olie is dus niet geschikt voor frituurbereidingen.
  • Wat u beter niét gebruikt zijn olie en margarine op basis van zonnebloemolie, maïs, druivenpitten en noten.
  • Vis is de belangrijkste bron van omega-3 vetzuren met lange ketens (ze verschillen van de omega-3 vetzuren in koolzaad, maar ze zijn net zo noodzakelijk). Hoe meer vis men eet, hoe beter. Vette vissoorten bevatten het meest omega-3 vetzuren en ideaal is dat ze twee à drie keer per week op het menu staat (makreel, haring, sardine, zalm, tonijn, forel, ansjovis, paling, enz.). Het mag zowel om wilde vis als om gekweekte vis gaan en de vis mag rauw, gerookt en gebakken worden. Ook vis in blik mag, op voorwaarde dat die in olijfolie of koolzaadolie of 'naturel' is.
  • Eieren die verrijkt zijn met omega-3 vetzuren zijn beter dan klassieke eieren. De kippen die de eieren leggen worden gevoed met lijnzaadjes die veel omega-3 vetzuren bevatten.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 22/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/06/2014 - 11h42

'Le pouvoir des oméga-3', dr. Michel de Lorgeril en Patricia Salen, uitgeverij Alpen.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Vetten: kwantiteit en kwaliteit! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer...

Meer artikels