PUBLICITÉ

De kracht van complimenten

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/01/2005 - 00h00
-A +A

Complimenten zijn voedsel voor de ziel. Zonder aanmoediging en waardering kunnen we immers niet leven. Toch zijn we meestal niet gul genoeg op dat vlak. Vanwaar die affectieve gierigheid?

PUB

Het is altijd makkelijker om kritiek te geven dan om complimentjes uit te delen. Eenvoudigweg omdat de gebreken van iemand uit onze omgeving ons ergeren. We zien ervan af, piekeren erover en praten er uiteindelijk over met de betrokkene. Da's ook nodig, want blijven zitten met rancunes is niet bevorderlijk voor de relaties, noch in het gezin, noch met vrienden, noch op het werk. Veel mensen hebben het echter moeilijk met kritiek, zeker als ze er voortdurend mee overstelpt worden. Het is makkelijker om iemand te bekritiseren dan om hem aan te moedigen of te bewonderen.

Toch profiteren we ook van de kwaliteiten van de mensen die ons omringen. Om dat toe te geven, hebben we een zekere wilskracht nodig. Deze kwaliteiten storen ons immers niet: we vinden ze vanzelfsprekend. Dus ofwel beseffen we ze niet, ofwel tonen we geen dankbaarheid.

Een voorbeeld. Een jongeman van 22 verklaart: "Op een dag, rijkelijk laat, besefte ik wat voor een fantastische mens mijn vader wel is. Vroeger was ik me daarvan niet bewust. Iedereen is voor hem immers evenwaardig: arbeider of manager, rijk of arm, intellectueel of handwerker, vreemdeling of autochtoon. Hij maakt geen enkel onderscheid tussen mensen en praat tegen iedereen met evenveel belangstelling. Ik vond zoiets altijd normaal en vanzelfsprekend. Tot de dag waarop ik inzag dat de meeste vaders jammer genoeg niet zijn zoals hij! Enige tijd later kon ik hem eindelijk duidelijk maken hoezeer ik die kwaliteit waardeer."

Ook leerkrachten hebben soms de neiging zich te fixeren op wat hen stoort bij een kind. Gevolg: de schoolagenda's van hun leerlingen staan vol met "kan beter", "praat te veel", "is lui",… Ze zouden echter beter oog hebben voor ieders kwaliteiten. Dat moedigt jongeren aan tot zelfwaardering en om te slagen in het leven door hun potentieel te benutten. Hoe meer complimenten een jongere krijgt, hoe beter het omkan met negatieve kritiek. Hij weet dan dat het niet de bedoeling is hem te breken, maar hem te helpen vooruitgaan, want hij voelt zich gewaardeerd. Een man van vijftig vertelt: "Op school was ik altijd zogezegd een nul in wiskunde. Tot de dag waarop ik in de klas verwoed een probleem probeerde op te lossen. Ik zweette water en bloed, tot de leraar zich over mij boog en zei: 'Zeg, je pakt dit probleem werkelijk zeer vernuftig aan. Je bent echt een kei in wiskunde.' Wel, vanaf die dag ben ik een wiskundeknobbel geworden!" Een leerkracht die zijn leerlingen complimenten kan geven, vooral de moeilijkste, is goud waard voor de toekomst van deze jongeren, net als ouders die hun kinderen voortdurend aanmoedigen. Misschien volstaat het om dat te weten om de wereld de juiste richting te doen inslaan!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/01/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Woede: een verboden emotie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Woede maakt deel uit van het palet van de belangrijkste emoties, net zoals angst, verrassing, plezier, droefheid enz. Er is echter iets bijzonders mee. Wie uitdrukking geeft aan zijn woede, "een driftkikker", wordt vaak veroordeeld en krijgt de vraag...

Een goede ruzie, bestaat dat? Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Elk koppel maakt wel eens ruzie. Het is wel erg wanneer ruzies frequent voorkomen en het onbegrip een blijvend karakter begint te krijgen. Het gebeurt nochtans ook dat een ruzie gezond is, dat ze een probleem helpt oplossen en dat ze ertoe bijdraagt...

De penis is zo lief! Geüpdatet op 25/05/2004 - 00h00

De penis wordt vaak als gevaarlijk voorgesteld in onze collectieve verbeelding. Hij wordt dan vergeleken met een wapen, een agressief voorwerp bij uitstek! Hij penetreert, scheurt (het maagdenvlies), verwondt (een meisje kan bloeden de eerste keer),...

Meer artikels