Op mooie winterse dagen kunnen we veel plezier beleven aan een wandeling of spelen in de sneeuw. Maar de koude brengt jammer genoeg ook een heleboel narigheid mee. Zo onder meer de koubulten en vrieswonden die zeer onaangenaam en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Koubulten verschijnen na langdurige blootstelling aan vochtige koude. Ze komen vooral op handen en voeten (winterhanden of -voeten) voor, maar kunnen ook de oren, de neus of zelfs de hiel treffen. Vochtige sokken of handschoenen vormen dikwijls de eerste stap naar het ontstaan van koubulten.
Waaraan herkennen we een koubulten?
De huid:
- is gezwollen,
- heeft een paarsroze kleur,
- glimt,
- voelt koud aan,
- jeukt.
In een verder gevorderd stadium kan de huid barstjes vertonen.
Behandeling van koubulten
Er is voorzichtigheid geboden bij de maatregelen die we nemen. De eerste reflex is namelijk om zo dicht mogelijk bij een warmtebron te gaan staan. Maar de plotselinge opwarming veroorzaakt een hevige pijn. Daarom wordt een geleidelijke opwarming aanbevolen door de handen of voeten gedurende 10 tot 15 minuten in lauwe baden te dompelen en ze met kamferalcohol in te wrijven. Een andere mogelijkheid is het afwisselend toepassen van warme en koude baden. Is de huid gesprongen, dan moet er een wondhelende crème worden aangebracht en daarna een verband, dat 24 uur op zijn plaats moet blijven.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende pagina
Gids voor spoedgevallen in de sportgeneeskunde, een uitgave van de Olympic Health Foundation