Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk!

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/03/2013 - 12h00
-A +A

PUB

6) Opstoten en letsels

Enkele uren tot dagen na de voortekens verschijnt er rode uitslag, gevolgd door trosvormige blaasjes die een vloeistof bevatten. Die zijn fragiel en maken algauw plaats voor sijpelende open wondjes, waarna er zich korsten vormen die na enkele dagen afvallen. Een opstoot duurt gemiddeld een achttal dagen en laat geen littekens na. De intensiteit van de opstoten hangt af van individu tot individu en kan ook bij eenzelfde persoon variëren, afhankelijk van de periode.

7) Vanaf wanneer is de ziekte besmettelijk?

De besmettelijkheid is het hoogst op het moment dat de blaasjes verschijnen, die zeer veel virusdeeltjes bevatten. De ziekte kan echter ook al besmettelijk zijn op het ogenblik dat de voortekens optreden en kan het blijven tot minstens enkele dagen na het einde van de opstoot.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 22/02/2005 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 19/03/2013 - 12h00

'Combattre l'herpès" ("Herpes bestrijden"), Michel Cymes en Françoise Ramel, guide France info, uitgeverij Jacob-Duvernet.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB