Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/12/2015 - 16h17
-A +A

PUB

9) Herpes: wanneer moet u een arts raadplegen?

U doet er goed aan een arts te raadplegen zodra de eerste symptomen zich voordoen. Het is immers op het ogenblik dat de blaasjes verschijnen dat de diagnose het gemakkelijkst te stellen is. Buiten de opstoten kan de diagnose zelfs niet met zekerheid gesteld worden, omdat de symptomen dan niet meer duidelijk aanwezig zijn. Bovendien is de behandeling doeltreffender wanneer ze tijdig gestart wordt, namelijk in het beginstadium van de letsels. U kan een huisarts of een dermatoloog raadplegen. De letsels zijn karakteristiek genoeg, zodat er geen laboratoriumanalyses nodig zijn.

10) Herpes: hoe zit het met de behandeling?

De voorgeschreven geneesmiddelen zijn aciclovir en zijn derivaat valaciclovir. Aciclovir is verkrijgbaar in tabletten, als drinkbare suspensie en in crèmevorm, valaciclovir alleen in tabletvorm. Beide geneesmiddelen zijn des te doeltreffender als ze in het prille begin van de opstoot genomen worden. Vandaar dat u er altijd een voorraad van moet hebben in uw persoonlijke apotheek. De orale behandeling (in tabletvorm) duurt vijf dagen. Deze antivirale middelen bestrijden de opstoten en verminderen het besmettingsrisico.
Ze kunnen ook preventief gebruikt worden (één tablet per dag) bij personen met frequente opstoten (minstens zes per jaar). Ze verminderen de frequentie en de intensiteit van de opstoten, maar doen ze niet noodzakelijk verdwijnen. Zo kunnen de opstoten terugkeren als de patiënt stopt met zijn medicatie.
Het is ook nuttig te weten dat er een generische vorm van aciclovir bestaat en dat voor sommige formules geen medisch voorschrift nodig is.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 16/11/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/12/2015 - 16h17

"Combattre l'herpès" (Herpes bestrijden), Michel Cymes en Françoise Ramel, guide France info, uitg. Jacob-Duvernet.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB