PUBLICITÉ

Koortsblaasjes en genitale herpes: 10 vooroordelen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 16h35
-A +A

Meer dan 1,5 miljoen Belgen zijn in verschillende graden en op verschillende plaatsen aangetast met het herpesvirus.

De meest voorkomende vorm is labiale herpes of koortsblaasjes.

Zo'n 300.000 mensen zouden aan genitale herpes lijden, die de geslachtsdelen en omgeving treffen. Acht op de tien personen zijn zich echter niet bewust van hun infectie vóór ze een arts raadplegen, waardoor ze andere dreigen te besmetten. Genitale herpes ontwikkelt zich van alle seksueel overdraagbare infecties het snelst.

Vandaar dat het belangrijk is om uw kennis te checken.

PUB

Vooroordeel nr. 1

Je kunt beter een arts raadplegen in periodes dat je geen opstoten hebt.

  • Fout

Buiten de opstoten is de diagnose moeilijker en kan genitale herpes verward worden met andere aandoeningen van de geslachtsorganen (schimmelinfecties, urineweginfecties, andere seksueel overdraagbare infecties…), want de symptomen lijken goed op elkaar.

 

Vooroordeel nr. 2

Stress is een uitlokkende factor voor opstoten.

  • Juist

Stress of hevige emoties bevorderen het weer oplaaien van het virus. Ook koorts, vermoeidheid, jetlag, alcohol en menstruatie zijn meestal bevorderende factoren.

 

Vooroordeel nr. 3

Blootstelling aan de zon bevordert de genezing van koortsblaasjes.

  • Fout

Bij gezichtsherpes moeten intense blootstelling aan de zon of extreme temperaturen vermeden worden en is een sunblock noodzakelijk.

 

Vooroordeel nr. 4

Van oogherpes kun je blind worden.

  • Juist

Oogherpes is in de industrielanden de belangrijkste oorzaak van blindheid van infectieuze oorsprong. In België zijn er elk jaar meer dan 10.000 gevallen.

 

Vooroordeel nr. 5

Oogherpes wordt meestal veroorzaakt door zelfbesmetting.

  • Juist

Meestal raken de ogen geïnfecteerd door zelfbesmetting via de vingers, bijvoorbeeld door zich in de ogen te wrijven net na een koortsblaasje te hebben aangeraakt.

 

Vooroordeel nr. 6

Koortsblaasjes kunnen zich niet uitbreiden naar de geslachtsdelen.

  • Fout

Bij koortsblaasjes kan het virus door orale seks overgedragen worden van de lippen naar de geslachtsdelen van de partner. Dat is het geval met 10 tot 30 % van alle gevallen van genitale herpes.

Vooroordeel nr. 7

Buiten de opstoten hoef je geen condoom te gebruiken.

  • Fout

Gebruik altijd een condoom, ook buiten de opstoten, want er is wel degelijk besmettingsgevaar, ook al hebt u geen symptomen. Sommigen kunnen perfect in contact geweest zijn met het virus zonder ooit een zichtbaar teken van herpes te krijgen. Ondanks de afwezigheid van symptomen blijft besmetting toch mogelijk. Deze personen zijn dus drager van het virus zonder het te weten. Reden te meer om altijd een condoom te gebruiken, want het biedt bescherming tegen alle seksueel overdraagbare infecties.

 

Vooroordeel nr. 8

Een herpesaanval wordt voorafgegaan door waarschuwingssignalen.

  • Juist

Tijdens de uren of dagen vóór de aanval heeft de patiënt last van prikkelingen, jeuk, een branderig gevoel, …aan de besmette zones. Vervolgens breken de symptomen uit: rode uitslag, gevolgd door blaasjes die veranderen in korsten die na een tiental dagen genezen. De voortekens herkennen, maakt een snelle behandeling mogelijk, en dat is noodzakelijk om de duur en de intensiteit van de opstoot te verminderen. U moet ook weten dat herpes besmettelijk is van bij de eerste voortekens en dat de besmettelijkheid toeneemt tijdens de aanval. Maar opgelet: ook al is het besmettingsgevaar het grootst tijdens de opstoten, het blijft ook bestaan buiten de opstoten - zij het minder sterk - , op het ogenblik dat er geen enkel symptoom aanwezig is!

 

Vooroordeel nr. 9

Wat zijn de symptomen van oogherpes?

  • Pijnlijke, rode, prikkelende en tranerige ogen.

 

Vooroordeel nr. 10

Bij vrouwen verschijnt genitale herpes in de vorm van trosvormige blaasjes op de vulva.

  • Juist

In zeldzamer gevallen kan genitale herpes ook verschijnen in de vagina of op de baarmoederhals, wat de diagnose bemoeilijkt. Bij mannen zijn de meest getroffen zones de penis en de voorhuid, in zeldzamer gevallen de kleine huidzone tussen de twee, en soms ook de balzak.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 24/09/2004 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/03/2017 - 16h35
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk! Gepubliceerd op 29/12/2015 - 16h17

Koortsblaasjes , ook gezichtsherpes genoemd, wordt veroorzaakt door een bijzonder besmettelijk virus. Het kan tijdens een opstoot zeer gemakkelijk overgedragen worden, gewoon door een kus te geven. We bieden u in tien punten een overzicht van al wat...

Herpes: het condoom is nuttig! Geüpdatet op 28/07/2009 - 00h00

Genitale herpes hoort bij de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen. Zelfs het condoom is geen waarborg om eraan te ontsnappen. Een recent onderzoek heeft nochtans aangetoond dat het condoom, hoewel niet 100% doeltreffend, toch nutti...

10 tips om te leren leven met herpes Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h46

Maar 500 000 Belgen zouden last hebben van herpes. Deze virale en erg besmettelijke aandoening kan optreden in het gezicht, meer bepaald in de vorm van koortsblaasjes, of op andere delen van het lichaam, zoals bij genitale herpes. Het dagelijkse leve...

Meer artikels