PUBLICITÉ

Koorts bij kinderen: wat moeten de ouders doen, wat raden pediaters aan?

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 06/06/2017 - 15h50
-A +A

Thermofobie staat voor: de panische angst voor koorts waar heel wat ouders mee kampen, omdat ze niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. Een studie bevestigt nochtans dat ouders tegenwoordig beter reageren als hun kind koorts heeft.

PUB

Koorts: ouders hebben de juiste reflexen

Tussen de geboorte en het eerste levensjaar krijgen baby’s gemiddeld tien koortsaanvallen. Veel ouders voelen zich daardoor ongerust. 30 % van alle raadplegingen op de spoed hebben trouwens koorts als aanleiding, ongeacht of het hier gaat om het enige symptoom van een infectie of niet.

Een recente Franse studie ging na hoe ouders reageren als hun kind koorts heeft (2). Volgens dr. François Angoulvant, pediater in het Hôpital Necker-Enfants Malades in Parijs, zijn de fysieke methoden goed bekend: “In de stad geeft 88 % van de ouders hun kind te drinken, terwijl 82 % het minder zwaar toedekt. Maar slechts 7 % verlucht hun kamer. En de overgrote meerderheid geeft paracetamol.” Daartegenover staat dat ouders veel te snel panikeren bij koorts. Zo zou 41 % zich zorgen maken als hun kind 40°C koorts heeft, maar normaal blijft rondlopen en spelen. Bovendien blijft koorts als enig symptoom een voldoende reden om naar de spoed te gaan. Terwijl het op zich niet verontrustend is als er niet tegelijk sprake is van een aantal specifieke symptomen. 

Koorts: hoe te reageren?

Van koorts is sprake vanaf een lichaamstemperatuur boven de 38°C. Koorts is geen ziekte, maar een natuurlijk afweermechanisme van ons lichaam (een immuunreactie). Als ouders hun kind een koortsremmer geven, is dat alleen maar voor zijn comfort.

Geruststellende signalen bij koorts:

  • Het kind klaagt niet.
  • Het gedraagt zich normaal en blijft spelen.
  • Het eet normaal.

Het heeft in dat geval geen zin om meteen naar de arts te hollen, ook niet bij hoge koorts (rond de 40°C). De enige juiste houding is: afwachten hoe zijn toestand evolueert.

Verontrustende signalen bij koorts:

  • Het kind gedraagt zich abnormaal: het weigert te eten of te spelen, is apathisch, reageert niet…
  • Het kind heeft andere symptomen: hoofdpijn, ademnood (snelle en hortende adem), bleekheid of cyanose (blauwachtige mondomtrek en extremiteiten), huilen of grommen…
  • Het kind heeft een stijve nek of rode of paarse vlekken op de huid, die niet verdwijnen als men er een glas op drukt.

Gaat het om een baby jonger dan drie maanden, dan moet u snel een arts raadplegen als hij koorts heeft, ook al stijgt die niet boven 38,5°C.

Paracetamol geven tegen koorts, is alleen nuttig om comfortredenen, en dus niet nodig als uw kind zich goed voelt.

Tot slot nog drie basistips bij koorts:

Observeer: Een kind dat last heeft, ziet rood, is niet in vorm en voelt warm aan. Eerste reflex: zijn temperatuur meten.

Schiet in actie: Doe zijn kleertjes uit, geef het drinken en normale voeding. Dien zo nodig paracetamol toe in de vorm van siroop, poeder of een zetpil: 15 mg/kg lichaamsgewicht om de zes uur, met een minimumduur van vier uur tussen twee innamen.

Hou uw kind goed in de gaten: Gedraagt het zich normaal, blijf dan paracetamol geven en observeer het gedurende 48 uur. Bel de dokter als de koorts langer aanhoudt dan 48 uur, uw kind zich abnormaal gedraagt of er huidveranderingen optreden.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 06/06/2017 - 15h50
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn kind heeft koorts Gepubliceerd op 08/08/2012 - 16h28

Koortsaanvallen bij kinderen zijn een veel voorkomende kwaal. Ouders maken er zich vaak erg snel zorgen om. Sommige stappen meteen naar de huisarts, andere gaan in de huisapotheek op zoek naar een geschikt medicament . Maar wat moet u concreet doen a...

Koorts bij baby's: hoe moet u reageren? Gepubliceerd op 14/04/2015 - 15h42

Jonge kinderen kunnen snel hoge koorts krijgen, want de regeling van hun interne lichaamstemperatuur is nog niet perfect afgesteld. Vandaar dat ze algauw de klassieke "warmteopstoot" riskeren. Koorts is ook geen ziekte op zich, maar een teken van een...

Meer artikels