Jonge kinderen kunnen snel hoge koorts krijgen, want de regeling van hun interne lichaamstemperatuur is nog niet perfect afgesteld. Vandaar dat ze algauw de klassieke "warmteopstoot" riskeren. Koorts is ook geen ziekte op zich, maar een teken van een ziekte die moet worden gediagnosticeerd. Vandaar dat ze ook vaak gepaard gaat met andere tekens: hoest, diarree, huilen van de pijn enz.

De meest voorkomende oorzaken van koorts zijn bacteriële of virale infecties. Zodra de infectie is opgespoord, kan de arts een aangepaste behandeling voorschrijven. Het is wel opletten voor aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak. In dat geval zijn een aantal onderzoeken vereist (telling van de bloedformule, cytobacteriologisch urineonderzoek, röntgenfoto van de borstkas). Wordt de koorts slecht verdragen, dan moet de patiënt opgenomen worden in het ziekenhuis, om een aantal onderzoeken te laten uitvoeren (bloedanalyse, lumbale punctie).
Een koortsthermometer is een absolute must
Uw hand op het voorhoofd van het kind leggen, is geen goede manier om zijn temperatuur te meten. Alleen een thermometer levert betrouwbare informatie op. De rectale thermometer geeft het nauwkeurigst de interne lichaamstemperatuur weer. De elektronische versie werkt sneller en is minder breekbaar dan zijn glazen tegenhanger, de kwikthermometer. Is uw kind ouder dan drie jaar, dan mag u zijn temperatuur meten onder de arm of in de mond. Om de rectale temperatuur te kennen, telt u er dan gewoon een halve graad bij. De frontale thermometer is veeleer aangewezen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld om hyperthermie op te sporen bij een ingeslapen zuigeling. En dan is er nog de trommelvliesthermometer, die u in de ooringang moet stoppen. Onlangs is uitgewezen dat hij nauwkeurig de interne temperatuur weergeeft. Afhankelijk van het resultaat en van de bijgaande symptomen moet u een arts bellen of proberen om zelf de temperatuur te doen dalen.b
Meer dan 38°C of meer dan 40°C koorts: wat zijn de te volgen regels?
Matige koorts (tussen 38 en 38,5°C)
Matige koorts hoeft u niet te bestrijden (hij is een afweermiddel van het organisme: hij verhoogt de capaciteit van de witte bloedcellen om de bacteriën te vernietigen en antilichamen te produceren), tenzij hij enkele dagen aanhoudt.
Hoge koorts (boven de 38,5°C)
- Ontbloot het kind: verwijder z'n babytruitje en z'n dekentje, en laat het alleen een gewone katoenen body aanhouden.
- Geef het paracetamol. Paracetamol is hét geneesmiddel bij uitstek tegen koorts, rekening houdend met de bijwerkingen van aspirine. Het is verkrijgbaar in de vorm van zetpillen, zakjes of drinkbare oplossingen. Het is absoluut noodzakelijk om de aanbevolen dosis te respecteren, afhankelijk van het gewicht van het kind.
Bel een dokter als:
- het meer dan 39,5°C koorts heeft;
- het jonger is dan drie maanden;
- het uitslag heeft: rode vlekken of (streperige) blauwe plekken;
- het moet braken of te diep slaapt;
- de koorts niet binnen 24 uur daalt.