PUBLICITÉ

Koop voor uw kinderen bij voorkeur biologische producten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/02/2008 - 00h00
-A +A

Pesticiden zijn slecht voor de gezondheid, en ze zitten in bijna alle fruit en groenten. Omdat volledig overschakelen op biologische producten niet vanzelfsprekend is, stelt dr. David Servan-Schreiber een lijst voor met de minst besmette fruit- en groentesoorten.

PUB

In de stad zitten er pesticiden in het fruit en de groenten

De blootstelling aan pesticiden werd tot voor kort alleen op platteland onderzocht. Daar komen deze giftige producten ook in de natuur terecht. De studies werden in eerste instantie uitgevoerd bij de kwekers zelf en hun familie, daarna ook bij de bevolking rond de landbouwzones. Maar uit een Amerikaanse studie uitgevoerd bij twintig kinderen blijkt nu dat ook bij stadskinderen resten van pesticiden terug te vinden zijn. De besmetting gebeurt vooral 's zomers, dan eten we het meest fruit en groenten. Door over te schakelen op biologische voeding kunnen we de pesticiden uit ons lichaam weren.

Heel weinig pesticidenresiduen in biologisch fruit en groenten

Volgens de studie is de voeding de belangrijkste bron van blootstelling aan pesticiden voor kinderen die in de stad wonen. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat we ze nu minder vers fruit en groenten moeten voorzetten, want deze producten vormen de hoeksteen van onze voeding. Ze houden ons gezond en ze helpen ernstige aandoeningen voorkomen zoals obesitas, diabetes, kanker en dementie. Wat we wel kunnen doen is kiezen voor biologische producten, want die bevatten veel minder resten van pesticiden.
Dat is ook de raad die dr. David Servan-Schreiber geeft. Hij maakt er wel één kanttekening bij: biologisch of niet, "groenten en fruit moeten we blijven eten - ook als ze sporen van pesticiden bevatten". In zijn boek "Antikanker" geeft Servan-Schreiber ook twee handige lijsten mee:

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/02/2008 - 00h00 Lu C. en coll., Environ Health Perspect., gepubliceerd op het internet, 15 januari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pesticiden in groenten en fruit: geen verbetering! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Ondanks de officiële aanbevelingen van de Europese Commissie is het gebruik van pesticiden in Europa nog steeds niet verminderd. Van de helft van de fruit- en groentestalen die resten bevatten, overschrijdt 6,1% nog altijd de maximumlimiet. Dat is zo...

Angst om onze voeding: eten en niet verdikken Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h31

Paniek aan boord! Televisiedocumentaires, boeken en tijdschriftartikels hebben het over de vele en zich almaar opstapelende gevaren van onze voeding. En dat komt boven op een monsterlijke tsunami, een kerncentrale die het begeeft en een geflipte dict...

Meer artikels