PUBLICITÉ

Komt u kilo's bij door uw werk?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/03/2012 - 14h08
-A +A

Een Fins onderzoek dat in het International Journal of Obesity is gepubliceerd, heeft een verband aangetoond tussen gewichtstoename en vermoeidheid gerelateerd aan het werk. Zijn mensen na een lange werkdag minder geneigd om gezond te koken? Proberen ze van de stress af te raken door te snoepen of naar voedselautomaten te hollen?

PUB

Als uw werk u tot last wordt...

Aan het onderzoek deden 7000 vrouwen en 1.800 mannen mee die als ambtenaar werkten in Helsinki, de hoofdstad van Finland.
Er werd hen gevraagd of ze in het jaar dat aan het onderzoek voorafging waren bijgekomen en ook hoeveel uren ze hadden gewerkt. Ze moesten ook aangeven hoe zwaar overbelast ze zich voelden door ja of neen te antwoorden op een aantal uitspraken:

  • Ik ben totaal afgepeigerd na een dag werken.
  • De dagen dat ik ga werken, voel ik me moe als ik opsta.
  • Ik werk te hard.
  • Ik ben helemaal uitgeput.
  • Mijn werkis echt stresserend.
  • Ik denk zelfs aan mijn werk als ik vakantie heb of in het weekend.
    Als ze minstens vier van deze uitspraken bevestigden, werd hun graad van vermoeidheid te wijten aan het werk als heel hoog beschouwd.

Frustratie en gewichtstoename

Bijna een vierde van de vrouwen (24%) en 19% van de mannen waren in het jaar dat aan het onderzoek voorafging, bijgekomen.
De vermoeidheid die het werk veroorzaakte was zeer hoog bij 15% van de vrouwen en 13% van de mannen.
Wat de werkduur betreft, bleek dat 20% van de mannen en 13% van de vrouwen overuren (meer dan 40 uur/week) hadden gepresteerd in het jaar dat aan de enquête voorafging.
Uit het onderzoek blijkt dat er zowel bij mannen als bij vrouwen een verband bestaat tussen een hoge graad van vermoeidheid, het maken van overuren en gewichtstoename. De vrouwen die klaagden over een slecht evenwicht tussen de tijd die ze op het werk doorbrachten en de tijd die ze thuis doorbrachten, bleken bovendien nog gemakkelijker bij te komen. Het omgekeerde werd ook vastgesteld: de mannen met een minder vermoeiende baan liepen minder risico om er extra kilo's bij te krijgen.

Initialement publié par Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste le 24/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 14h08
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Obesitas bij kinderen: werken vrouwen te veel? Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Sinds vrouwen gaan werken, is het aantal gevallen van obesitas spectaculair gestegen. Is het verantwoord om te zeggen dat de beroepsactiviteit van vrouwen gedeeltelijk een verklaring biedt voor het voorkomen obesitas bij kinderen? Een Brits onderzoek...

Kuren heeft meer effect bij mannen Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Niet alleen vrouwen staan op dieet. Ook heel wat mannen hebben last van overgewicht of obesitas. Na de vrouwen beginnen nu dus ook almaar meer mannen op hun gewicht te letten. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat mannen makkelijker afvallen dan v...

Meer artikels