PUBLICITÉ

De komst van een broertje of zusje

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Een broertje of zusje is het mooiste wat je een kind kunt schenken. Toch liggen de zaken niet altijd zo eenvoudig. Jaloezie en agressiviteit kunnen de kop opsteken, en dat is niet meer dan normaal. Het komt erop aan de oudste uit te leggen dat iedereen zijn plaats heeft in het gezin en dat het niet is omdat hij er een broertje of zusje bij heeft dat hij daarom minder liefde zal krijgen van zijn ouders, wel integendeel…

PUB

De komst van een nieuw gezinslid is iets wat je moet voorbereiden. Als er al één of meer kinderen zijn, moeten ze voldoende uitleg krijgen tijdens de zwangerschap, zodat ze klaar zijn om hun broertje of zusje te verwelkomen in het gezin.

Grote broer of zus worden, is altijd een bron van vreugde en trots. Toch leidt het idee om voortaan alles te moeten delen (liefde, tijd, speelgoed, …) tot angst bij kinderen. Vaak zijn ze ongeduldig om de nieuwkomer te bekijken, maar zijn ze ontgoocheld bij het zien van die schreeuwerige baby die zelfs niet kan spelen en die alle aandacht opeist van zijn ouders.

Algauw vinden alle kinderen weer hun plaats en ervaren ze dat ze genoeg liefde krijgen. Hoe kroostrijk het gezin ook is, ouders geven al hun kinderen evenveel liefde. De komst van een baby doet niets af aan de hoeveelheid liefde die zijn broers of zussen krijgen. Met de baby komt er om zo te zeggen ook een extra "voorraad" liefde in het gezin. Ouders hebben een groot hart dat nog groeit naargelang er meer kinderen komen.

Leren delen en de ander leren respecteren: het begin van het sociaal leven

Jaloezie is onvermijdelijk. Zoals Anne Bacus benadrukt, "wijst het op onrust en problemen die samen moeten worden bestreden en overwonnen." Het is gewoon "het leren leven in gezinsverband dat van de ouders een mengeling van begrip, liefde en waakzaamheid vereist." Waakzaamheid tegenover elke daad van agressie. Die moet in goede banen worden geleid. Er mogen hoe dan ook geen machtsverhoudingen groeien tussen de kinderen, ook al kunnen ze wreed zijn en hun lichaamskracht misbruiken. Ouders moeten dan ook letten op een juist evenwicht.

Enkele tips

  • Laat nooit geen gelegenheid voorbijgaan om tijd te maken voor het (de) oudste kind(eren) en gezellig samen te zijn, terwijl de baby z'n middagslaapje doet bijvoorbeeld. Dat zijn unieke momenten om samen te praten en te spelen, en uw kind(eren) te laten zien dat u nog altijd evenveel van hem (hen) houdt als voordien.
  • Doe ook geregeld dingen samen met z'n tweetjes: knuffel de kleine terwijl papa gaat wandelen met de groten, of ga boodschappen doen met de oudste terwijl papa speelt met de kleinste.
  • Toon begrip voor jaloezie, want die is perfect natuurlijk. Bestrijd ze door de oudsten te vertellen dat u er trots op bent dat ze al zo groot zijn.
  • Blaas ruzies niet op: ze zijn onvermijdelijk en maken soms deel uit van het spel.

Broers en zussen bouwen een bevoorrechte en intieme band op. Uit rivaliteit groeit verstandhouding. De baby wordt algauw dol op zijn oudere broers en zussen. Hij wacht vol ongeduld tot ze thuiskomen, zoekt hun gezelschap op en lacht als ze grimassen maken. Later volgen dan de stommiteiten - die samen begaan worden of toegedekt worden, eerst door de jongste en dan door de oudste - , de woordspelletjes en de ontboezemingen. Zo zit de kinderwereld nu eenmaal in elkaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00 Anne Bacus, Guide des mamans débutantes (Gids voor kersverse moeders), Edition Marabout.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Reis naar Arcadië Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Arcadië is geen denkbeeldig land, maar reëel dankzij het werk van een groep mensen aan de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc die een ontvangstruimte hebben gecreëerd voor de broers en zussen van zwaar zieke kinderen. Ze hebben de Care for People-pr...

Waarom slaaprituelen zo belangrijk zijn voor kinderen Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Vanaf de geboorte van hun kind worden de ouders af en toe gekweld door slapeloze nachten. Het komt er dan op aan een vast slaapritueel te ontwikkelen voor zoon- of dochterlief. Slaap is immers een bijzonder belangrijk gezinsgebeuren dat het kind de n...

Meer artikels