PUBLICITÉ

Kolieken bij zuigelingen, de nachtmerrie van elke ouder

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 05/04/2011 - 11h53
-A +A

Buikkrampen of kolieken is een toestand van ontroostbaar huilen die kort na de geboorte tot de leeftijd van drie maanden kan optreden. De oorzaak blijft een medisch mysterie. Wat valt er aan te doen?

PUB

Kolieken bij pasgeboren baby’s, wat is het precies?

De term kolieken doet in de eerste plaats aan darmklachten (diarree) denken, maar bij pasgeboren baby’s is het eerder psychosomatisch. Men heeft het over kolieken als de baby meer dan drie uur per dag en meer dan drie dagen per week huilt. Geen pretje voor de ouders! De situatie zal voor velen onder u herkenbaar zijn: de baby huilt heel hard, vertrekt zijn gezicht, kromt zich en stampt met zijn benen. Zijn gezichtje is rood, zijn buik gezwollen, en de crisis duurt soms heel erg lang. Uw eerste reactie moet natuurlijk zijn om naar de huisarts te gaan om eventuele darmproblemen of een probleem met de voeding uit te sluiten. Maar vaak zal de arts niets vinden en de baby kerngezond verklaren…

 

Alternatieve oplossingen voor kolieken bij pasgeboren baby’s

Veel ouders beginnen dan meteen iets bij de voeding te doen. En op dat vlak is er keuze zat: probiotica, gezoet water, venkelthee… Maar ook massage, osteopathie en andere alternatieve remedies worden uitgeprobeerd als de arts geen antwoord vindt voor het probleem. Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft alle bestaande studies onder de loep genomen om te zien hoe doeltreffend die verschillende strategieën zijn... Jammer genoeg bleek geen enkele te werken. Alleen twee producten –venkelthee en gezoet water – leken wel te helpen, maar de studies die dit aantoonden, waren niet honderd procent correct. De resultaten kunnen dus niet als overtuigende bewijzen worden beschouwd.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 05/04/2011 - 11h53

Marcel Rufo en Christine Schilte, "Elever bébé", uitg. Hachette pratique

Perry, R. et al., Pediatrics, maart 2011

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
chrisa

craniosacraaltherapie / metamorfosemassage eens proberen!!

PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels