PUBLICITÉ

Kokosolie: goed of slecht voor de gezondheid?

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015 - 14h44
-A +A

Kokosolie duikt almaar vaker op in de rekken van de grootwarenhuizen en in de kookboeken. Maar is het gewoon een trend of is de olie ook echt goed voor de gezondheid? Moeten we nu onze flessen olijfolie wegdoen en vervangen door potten of emmertjes kokosolie? Een woordje uitleg!

PUB

Kokosolie is ideaal om te frituren

Kokosolie wordt onttrokken aan het vruchtvlees van de kokosnoot en is bij kamertemperatuur vast van vorm. De olie ziet er een beetje uit als boter, alleen is ze wit. Ze is heel stabiel: ze  verbrandt niet of wordt niet afgebroken bij hitte, ook niet bij heel hoge temperaturen. Daardoor is deze olie ideaal om te frituren.

Niet bewezen gezondheidstroeven

Sommige mensen gebruiken de olie voor haar wat exotische smaak, maar de meesten die kokosolie boven andere oliën verkiezen, gebruiken ze vanwege de vermeende gezondheidstroeven. De olie zou zo ideaal zijn om het afweersysteem te versterken, de symptomen van de menopauze te verlichten… en af te vallen! Alleen zijn al die gezondheidseffecten niet aangetoond door wetenschappelijke studies. Kokosolie bevat trouwens bijna alleen maar vet. Er zitten geen eiwitten of koolhydraten in, alleen maar een heel klein beetje vitamine E, vitamine K en ijzer.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vetten: kwantiteit en kwaliteit! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer...

Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

De omega-3-vetzuren onder de loep Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h43

Iedereen praat erover. Omega-3-vetzuren behoren tot de zogenaamde polyonverzadigde vetten, en die zijn goed voor de gezondheid en met name voor hart en bloedvaten. Uiteraard is een afwisselende en evenwichtige voeding de enige die geschikt is voor de...

Meer artikels