PUBLICITÉ

Blog : " Blog diëtetiek "

Koken voor medailles!

Article créé le 10/08/2012 - 18h36 et mis à jour par Frank Fol - De Groentekok le 10/08/2012 - 18h36
-A +A

PUB

Sport en voeding

En daar vertrok ik, deze keer naar Biot tegen Antibes in het zuiden van Frankrijk. Voor een 10-tal dagen werd ik de privé-kok van onze top atletiek atleten, in de laatste rechte lijn naar Londen.

De prestaties in de sport worden de laatste tijd meer en meer gelinkt aan de juiste en aangepaste voeding. Niet evident, want eenieder heeft wel zijn idee over “juiste” voeding en heeft zijn/haar gewoontes. Als kok moet je daar proberen op in te spelen door veel afwisseling te brengen en ook goed te luisteren naar ieders wensen.

Door met veel groenten en fruit te werken bekomt men een uitgebreid smaak en kleurenpallet waaruit de atleten dan kunnen “surfen”. Afwisseling is er ook tussen koud en warm, technieken en bereidingswijzen. Ook het oog wil wat. Voeding moet ook zin geven om te eten, wat nodig is, en heeft ook een belangrijke psychologische rol. Het moet rustpauzes brengen in de dagen voor de competitie. Genieten van deze kleinen dingen kan hen zeer ten goeden komen.

 

En dan is er nog een belangrijk aspect!

Voeding moet veilig zijn en juist zijn. Voeding moet versterken en niet verzwakken. Een atleet staat op z’n scherpst als hij of zij naar de Olympische Spelen vertrekken. Ze zijn heel vatbaar voor ziektes en kunnen slechte voeding missen als de pest. Ziek worden in dit stadium verzwakt hun lichaam en maakt dat ze juist dat tikkeltje zullen missen om te schitteren.

Daarom ben ik steeds weer blij als mijn taak erop zit en alles goed is verlopen want je voelt je toch sterk verantwoordelijk naar je “gasten” en de natie. Maar het mooiste is het respect dat je krijgt van de sporters. Ze zijn je echt dankbaar dat je ze verwent en er bent als ze je nodig hebben. De vriendschap die je terugkrijgt is uniek en je beleefd nadien hun prestaties met zoveel meer emotie. Je bent betrokken partij en wil maar één ding: dat de medailles naar België gaan!

We kunnen veel leren van atleten die professioneel met voeding bezig zijn. Ze kennen hun lichaam goed en reageren gericht op de signalen van hun lichaam. En nu maar duimen!

 

www.degroentekok.com

Billet initialement publié le 10/08/2012 - 18h36 et mis à jour par Frank Fol - De Groentekok le 10/08/2012 - 18h36
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van obesitas tot globesitas Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Obesitas (ziekelijke zwaarlijvigheid) is uitgegroeid tot een mondiaal volksgezondheidsprobleem. De WGO heeft trouwens niet geaarzeld om een neologisme te bedenken om deze plaag te benoemen: globesitas. Sommige landen bestrijden dit probleem met de no...

Voeding: geloof de celebrity’s niet… Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

Meer artikels