PUBLICITÉ

Koken à la plancha: hoe kunt u er optimaal van profiteren?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/07/2014 - 14h11
-A +A

Een bakplaat of plancha is fijn, maar het is een serieuze investering.

En als u er eenmaal een hebt, moet u ze ook nog juist gebruiken om uw voedsel veilig en gezond te bereiden.

Dit zijn onze tips.

PUB

Onderhoud van de plancha: bepalend voor uw gezondheid

Het onderhoud van een plancha hangt vooral af van het materiaal waaruit de plaat is gemaakt. U kunt de instructies van de fabrikant volgen, maar denk erom dat het "gezondheidsvoordeel" van uw plancha gedeeltelijk afhangt van de manier waarop u ze onderhoudt.

  • Het typische inbakken dat bij het koken à la plancha zo populair is en dat u krijgt door de bakresten van de vorige maaltijden niet te verwijderen, is eigenlijk nefast voor de gezondheid. Alle verbrande deeltjes van dat inbakken zijn sterke kankerverwekkende stoffen die u toch beter mijdt!
  • Als u een plancha gebruikt waarvan de bestanddelen schadelijk zijn voor de gezondheid - bijvoorbeeld een bekleding met anti-aanbaklaag of als er voor de vervaardiging aluminium is gebruikt - kan de manier waarop u de plaat onderhoudt de kwaliteit van die schadelijke elementen beïnvloeden en ze zo in uw voeding doen terechtkomen. Kies dus altijd voor zachte methodes (geen metalen instrumenten om te krabben, geen te grote temperatuurshock, enz.)

Wat het materiaal van uw plancha ook is en welke methode u ook kiest om ze te reinigen, het zal altijd makkelijker gaan als u de plaat meteen na gebruik schoonmaakt!

 

Koken à la plancha is beter voor de gezondheid, maar houd u aan de regels

Algemeen gesproken houdt het bereiden van levensmiddelen à la plancha veel minder risico’s in dan grillen op de barbecue. U vermijdt alle ongezonde rookwalmen en het risico is kleiner dat u verbrand voedsel eet.

Maar de kankerverwekkende stoffen die zo verguisd worden bij het barbecueën - de heterocyclische aminozuren of HCA - vormen zich eigenlijk bij elke bereidingswijze. Wat telt, is de temperatuur. Als de plancha met andere woorden verhit wordt tot 300°C - en dat komt wel vaker voor - brengt u uw gezondheid in gevaar. Het voordeel ten opzichte van een barbecue is natuurlijk dat u bij het koken à la plancha normaal de temperatuur van de plaat lager kunt zetten!

Nog belangrijk om te weten: vlees laten marineren is een van de methodes die de vorming van HCA verminderen. Die techniek is niet toevallig heel populair bij gebruikers van de plancha. De plaat geeft aan de voedingsmiddelen niet de aroma’s van de rook van de barbecue. De smaak van de marinade is dus zeker een pluspunt.

Als u aan deze twee aspecten aandacht schenkt, levert het koken à la plancha diverse gezondheidstroeven op: de bereiding vraagt relatief weinig vet, door de relatief korte blootstelling aan de hitte blijven de voedingsstoffen intact, én de gerechten à la plancha lenen zich goed om allerlei variëteiten van groenten uit te proberen die u nog niet kent.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/07/2014 - 14h11
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mogen we nog wel grillen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

De zomer is in het land, tijd voor barbecue en gerechten à la plancha! En daar horen traditioneel de vele waarschuwingen in de pers bij voor de gevaren van het grillen - gaande van een dolle rit naar de spoeddienst door brandwonden tot kanker op late...

Barbecue: twee gezondheidstips tegen kanker Gepubliceerd op 01/07/2014 - 17h01

Barbecueën heeft de reputatie niet al te goed te zijn voor de gezondheid. En dat klopt helaas, want het verhitten van vlees tot heel hoge temperaturen gaat gepaard met de vorming van kankerverwekkende stoffen. Twee tips om de risico's tot een minimum...

Barbecue: hoe houdt u het veilig? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h37

Het woord barbecue komt niet van het woord barbaars, primitief, ook al doet deze manier van bakken denken aan de manier waarop onze verre voorouders hun voedsel bereidden! De term betekent voor ons vooral een feestmaal met vrienden en kinderen rond e...

Zo kunt u gezond barbecueën! Gepubliceerd op 22/06/2017 - 16h09

Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergi...

Meer artikels