PUBLICITÉ

Koken met de microgolf: een gezondheidstroef?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 13h53
-A +A

De microgolfoven is een centraal element geworden in de keuken, zowel thuis als op het werk. Nochtans worden aan die kooktechniek vaak schadelijke effecten toegeschreven. Voorlopig heeft nog geen enkele studie kunnen bewijzen dat de microgolf echt gevaarlijk is. Hij zou zelfs eerder een bondgenoot zijn voor onze gezondheid en onze lijn! We overlopen de risico's en gebruiksvoorzorgen.


PUB

Straling op ons bord?

De microgolf is een onmisbare hulp geworden in onze overvolle dagen en een nuttige tegenhanger voor de snelle hap uit het vuistje. Door het gebruik van hoogfrequente elektromagnetische stralen (microgolf) die bij contact met voedsel in warmte worden omgezet, kunnen we op een makkelijke en snelle manier lekkere kleine gerechten klaarmaken en opwarmen.

Geen risico voor bestraling
De kast en de deur van de oven houden het merendeel van de stralen in het toestel vast. Slechts een klein deel ontsnapt (de zogenaamde lekkage), maar de wet legt strikte normen op aan de fabrikanten. Lektests uitgevoerd door Testaankoop hebben aangetoond dat de lekkage meestal 10 tot 100 keer onder de toegestane norm ligt. Toch wel geruststellend.

Veilig gebruik van de microgolf

Blijf op een afstand om uittredende stralen (lekkage) te vermijden
Soms ziet men aan de oppervlakte van het toestel een relatief hoge intensiteit van straling. Die daalt snel als u verder van het toestel af gaat staan. Op 30 cm van de microgolfoven is ze al tien keer lager dan de norm… als uw toestel in goede staat is natuurlijk! Bij een gebrekkige werking, vuile scharnieren of krassen in het venster kan de lekkage hoger liggen.

Mijd plastic
Gebruik ook de juiste houders om elke toxiciteit te vermijden. Het Franse Agentschap voor Voedselveiligheid ANSES waarschuwt ervoor dat het opwarmen van eten in de microgolfoven in bepaalde soorten plastic dat voedsel kan blootstellen aan bisfenol A, een hormoonverstoorder.

Volg de instructies
Maar het grootste risico bij microgolfovens is het gevaar voor verbranding! Daarom is het belangrijk dat u zich houdt aan de aanwijzingen voor de bereiding op de verpakking - zoals de kooktijd en het aantal graden, of u in het voedsel moet roeren of het moet afdekken, enz.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 29/07/2013 - 10h29 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 13h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterfilterkannen: tips voor echt zuiver water Geüpdatet op 24/05/2017 - 14h43

Almaar meer gezinnen schaffen zich een waterfilterkan aan om kraantjeswater bij hen thuis te zuiveren. Maar u moet zo’n kan ook nog op de juiste manier gebruiken om er zeker van te zijn dat u de kwaliteit van uw drinkwater ermee verbetert en niet ver...

Honden en katten: let op de zon! Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Hoewel de zon zeer gewaardeerd wordt door de meesten onder ons, weet tegenwoordig iedereen dat een overdreven blootstelling aan de zon rampzalige gevolgen kan hebben voor de huid en kan leiden tot de ontwikkeling van dikwijls kwaadaardige tumoren. En...

Babyfoon: 3 tips voor een goede keuze en juist gebruik Geüpdatet op 26/03/2013 - 14h13

Een baby betekent automatisch een babyfoon . Vandaag lijkt dat vanzelfsprekend en zijn er weinig ouders die eraan denken het zonder dat toestel te doen als hun kindje niet meer bij hen op de kamer slaapt. Maar hoe moet een babyfoon juist gebruikt wor...

Meer artikels