De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang.
Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Iedereen drinkt cafeïne...
Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, sommige frisdranken, chocolade en voedingsbereidingen, en is dan ook de meest geconsumeerde farmacologisch werkzame stof ter wereld.
Het effect van cafeïne op het organisme is complex.
Eerst werden haar stimulerende eigenschappen toegekend (nerveus en psychisch), vervolgens hartversterkende, diuretische en spijsverteringsbevorderende.
Nadien werd cafeïne gebruikt in de pneumologie wegens haar antispasmodische werking voor de bronchiën, en ze zou ook een perifere vasoconstrictieve werking hebben (long-, nier-, hersen- en kransslagadervaten, vandaar haar positieve invloed op migraine).
Bovendien wordt cafeïne in sommige vermageringsproducten gebruikt voor haar invloed op de microcirculatie.
Bij de ongunstige effecten van cafeïne die in sommige studies werden geschreven, vinden we onder meer:
- kanker, met name borst-, blaas- en colonkanker,
- glaucoom en ooghypertensie,
- miskramen,
- allergische huidsymptomen,
- hoge bloeddruk,
- risico op hart- en vaatziekten,
- te hoge cholesterol,
- reumatoïde polyartritis
- en slaapproblemen.
Ziehier de lijst van de als gunstig beschreven effecten:
- urinewegen,
- beweeglijkheid van de zaadcellen,
- ziekte van Parkinson,
- geheugen,
- leverkanker en cirrose,
- mond-, keel- en slokdarmkanker,
- migraine,
- verbetering van de darmtransit en van het geheugen.
Goed om te weten
Van de 12.000 ton die elk jaar verbruikt wordt, houdt er 54 % rechtstreeks verband met koffie.
Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie, ) hangt af van de bereiding.
Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.
- Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
- Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
- Espresso: 34 mg.
- Instantkoffie: 26 mg.
- Décaféiné: 5 à 10 mg.
- Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
- Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
- Cola (150 ml): 23 à 43 mg.
Le quotidien du Médecin, 27 januari 2005 ; Reprod Toxicol 7, 18 (5) : 625-633, juli 2004 (zwangerschap en koffie).