PUBLICITÉ

Knokkelkoorts of dengue, een ziekte die de mug doorgeeft

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/05/2015 - 16h23
-A +A

Knokkelkoorts of dengue?

U kent het  misschien niet, tenzij u vaak naar tropische bestemmingen reist.

Het door muggen overgedragen virus lijkt nu ook naar het noorden op te rukken.

Wat moet u erover weten?

PUB

Knokkelkoorts of dengue: een virus dat overgedragen wordt door muggen

Het knokkelkoortsvirus wordt overgedragen door muggen en is verantwoordelijk voor een van de meest voorkomende tropische ziekten. Het virus wordt maar door een bepaalde groep van muggen overgedragen. Een ervan - de beruchte tijgermug -, komt niet langer alleen in de tropen voor, maar is ook al in Frankrijk en Italië waargenomen. Ook in België zijn er al gezien, maar voorlopig lijken ze zich nog niet aan ons klimaat te kunnen aanpassen.

Om knokkelkoorts te krijgen, moet u gestoken worden door een mug die eerder al een dier of een mens gestoken heeft die drager is van het virus. U moet dus al echt pech hebben om de ziekte hier in België te krijgen, want de betrokken mug - en de ziekte - is hier nog heel zeldzaam.

Maar met de klimaatopwarming is het niet ondenkbaar dat knokkelkoorts in onze contreien weer de kop opsteekt.  In de tropen is het risico in ieder geval groot, vooral in de volgende gebieden:

  • in Zuid-Amerika,
  • in India,
  • in Zuid-Oost-Afrika
  • en in Centraal- en West-Afrika.

Wat is knokkelkoorts precies?

Knokkelkoorts is normaal niet levensbedreigend, maar wie het heeft, raakt wel erg onder de voet. De patiënt heeft gewoonlijk drie tot vier dagen koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en ook spierpijn. Dan volgt een korte adempauze, maar de vijfde of zesde dag komt de koorts weer op en verschijnen er ook rode plekken op de huid. Er bestaat ook een ernstige vorm van dengue of knokkelkoorts met bloedingen (dengue-hemorragische koorts) en een bloeddrukval (dengue-shocksyndroom). Deze vorm is wél levensbedreigend en komt ook almaar meer voor. Maar de kans dat u ze tijdens uw vakantie oploopt, is heel erg klein. Onderzoekers vermoeden namelijk dat deze complicatie alleen optreedt bij mensen die al meer dan eens besmet zijn. Het sterftecijfer bij deze ernstige vorm ligt laag, maar ze moet wel snel behandeld worden.

Normaal gaat de ziekte vanzelf weer weg. Er bestaat geen antivirus om knokkelkoorts te genezen. De artsen schrijven gewoon paracetamol voor om de hoge koorts en de vaak felle pijn te bestrijden. Het herstel duurt jammer genoeg lang. Het komt ook wel vaker voor dat de zieke achteraf nog wekenlang moe is en pijn heeft.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/07/2014 - 10h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/05/2015 - 16h23

Fiche "Dengue en chikungunya", Instituut voor tropische geneeskunde Prins Leopold (Antwerpen).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles over gele koorts Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h56

Gele koorts is een ziekte die al eeuwenlang beschreven is. Ze wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus, dat op de mens overgedragen wordt door muggenbeten, en leidt in tropisch Afrika en Zuid-Amerika soms tot ernstige epidemieën. De symptomen van d...

Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Chikungunya-epidemie in Réunion Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Chikungunya is een virale ziekte die meestal onschadelijk is en door muggen wordt overgedragen. Er woedt op dit moment een epidemie in heel Réunion. Indien u van plan bent naar dit eiland in de Indische Oceaan op vakantie te gaan, is het aangeraden d...

Meer artikels