PUBLICITÉ

Kniepijn: zou het geen knieartrose zijn?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/12/2016 - 17h01
-A +A

Knieartrose of gonartrose is vaak de oorzaak van kniepijn. Waaraan is deze aandoening te wijten? Welke zijn nu eigenlijk de eigenschappen van knieartrose? En tot slot, kan men deze vorm van artrose verlichten of zelfs opstoten van pijn voorkomen?

PUB

Wat is de oorzaak van knieartrose?


Artrose is mechanische slijtage van het gewricht.

In de loop der jaren ontstaat geleidelijk slijtage aan het gewrichtsweefsel, het kraakbeen wordt kwetsbaarder en steeds dunner en verdwijnt soms zelfs helemaal op sommige plaatsen. Zo kan ook het bot aangetast worden, terwijl het synoviale vlies, dat de binnenzijde van het gewricht bekleedt, het voorwerp kan worden van een ontsteking, die dan weer een zwelling van het gewricht kan veroorzaken. 

Knieartrose is dus niet slechts een slijtage van de knie, het is een echte ziekte.

Wat zijn de symptomen van knieartrose?

Welk het getroffen gewricht ook is, de pijn wordt gevoeld tijdens bewegingen en verergert dus bij inspanning. De pijn heeft ook de neiging om heviger te worden in de loop van de dag, waardoor knieartrose ook pijnlijk is wanneer men lang moet staan of zitten.

's Morgens bij het wakker worden, na een lange rustperiode dus, is de pijn beter te verdragen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/12/2016 - 17h01

Société française de rhumatologie (Franse vereniging voor reumatologie), www.rhumatologie.asso.fr; www.arthrosedugenou.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Meer artikels