PUBLICITÉ

Knieartrose: nieuwe aanbevelingen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
-A +A

Knieartrose is één van de meest voorkomende reuma-aandoeningen. De Europese Reumaliga heeft ondertussen zijn therapeutische aanbevelingen bijgewerkt.

PUB

1) Om knieartrose optimaal te behandelen, is zowel farmacologische als niet-farmacologische behandeling vereist.2) De behandeling moet aangepast worden aan de patiënt en rekening houden met de specifieke knierisicofactoren (zwaarlijvigheid, mechanische belasting, lichamelijke activiteit), de algemene risicofactoren (leeftijd, polymedicatie, …), de pijnintensiteit en het invaliderende karakter ervan, de aanwezigheid van ontstekingssymptomen (vooral vochtophoping) en de plaats en de graad van de structurele aantasting.3) De niet-farmacologische behandeling moet bestaan uit regelmatige revalidatie, oefeningen, gebruik van hulpapparatuur (krukken, zolen, brace) en gewichtsverlies. 4) Paracetamol is de eerstaangewezen pijnstiller en moet bij succes langdurig genomen worden.5) Ontstekingswerende zalven (NSAID's) of zalven op basis van capsaïcine zijn doeltreffend en ongevaarlijk.6) NSAID's moeten gebruikt worden bij patiënten die niet reageren op paracetamol. Bij gastro-intestinale risico's zijn coxibs te verkiezen. 7) Opoïden, met of zonder paracetamol, zijn een mogelijkheid als NSAID's gecontra-indiceerd of ondoeltreffend zijn. 8) SYSADOA's (glucosamine, chondroïtine, diacereïne, hyaluronzuur) hebben een symptomatisch effect en kunnen het verloop van de ziekte gunstig beïnvloeden.9) Intra-articulaire injecties met langwerkende corticosteroïden zijn aangewezen bij een ontstekingsopstoot, vooral als er tegelijk ook sprake is van vochtophoping.10) Prothesen zijn een oplossing voor patiënten met blijvende pijn, een zekere handicap en radiologisch bewezen knieartrose.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00 Jordan K et coll., " EULAR Recommandations 2003 ", Ann. Rheum. Dis., 62 : 1145-55, 2003 ; International Journal of Medicine, januari 2004 ; www.eular.org.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maagzweren bezweren Geüpdatet op 31/01/2012 - 11h46

De behandeling van gastro-duodenaal veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer blijven e...

Meer artikels