PUBLICITÉ

Knaagdieren en konijnen als huisdier: hoe kiest u de soort die het beste bij u past?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 11/07/2006 - 00h00
-A +A

Steeds meer mensen halen konijntjes, hamsters, ratjes, muizen, chinchilla's, cavia's> en eekhoorntjes in huis, omdat ze zo leuk zijn om gade te slaan. Elke soort heeft een specifieke verzorging nodig, die we moeten kennen om te weten wie zich het beste bij ons thuis zal voelen.

PUB

Moeilijke gevoelsbanden

Knaagdieren en konijnen hebben geen maaltanden, maar wel snijtanden die ontwikkeld zijn om het hoofdzakelijk plantaardige voedsel goed te kunnen kauwen. Ze veroveren steeds vaker het hart van volwassenen en kinderen. Vergeet echter niet dat deze dieren een instinctieve angst hebben voor de mens. Hoewel heel wat van hen zich laten verzorgen, mag u niet altijd verwachten dat u ze kunt knuffelen of dat ze om aandacht komen vragen zoals honden en katten dat doen.

Toch genieten sommige konijnen, ratten en cavia's af en toe met volle teugen van strelingen. Het is echter veel moeilijker een band te smeden met eekhoorns, muizen en hamsters. Door zo'n klein diertje aan een kind te geven, kan het echter wel leren om zijn verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van zijn nieuwe vriendje. Cavia's en konijnen lijken in dat verband het best geschikt, omdat ze minder snel gestresseerd raken door de omgang met mensen en dus minder geneigd zijn om te bijten.

Elke soort zijn eigen huisje

Om deze dieren op een correcte manier onderdak te kunnen geven, moet u rekening houden met de behoeften van uw diersoort. Zo moeten kooien voor konijnen en cavia's groter zijn dan die voor hun kleinere verwanten, zoals hamsters.
Eekhoorns en chinchilla's houden ervan om hoog te springen. Een kooi die lijkt op een volière is onontbeerlijk voor een minimaal comfort van deze dieren. Bij de inrichting van de kooi moet overigens rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van de dieren, zoals een zandbad voor chinchilla's, kleine schuilplaatsen voor alle soorten...

Ten slotte houden konijnen, chinchilla's, cavia's en ratten van een dagelijkse portie lichaamsbeweging buiten hun kooi. In dat verband is het belangrijk om te weten dat konijnen bijzonder graag op elektrische draden knabbelen: zij moeten nauwlettend in het oog worden gehouden!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 11/07/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vissen, konijnen, spinnen, slangen, wat zijn de risico's? Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Gezelschapsdieren kunnen een belangrijke rol spelen op sociaal, affectief en educatief vlak, maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen en meer bepaald van verschillende infecties. Als men de risico's kent, dan kan men ze beperken, v...

De huisrat: een uiterst aangename huisvriend! Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een rat is sympathiek, intelligent en niet agressief, en is zonder twijfel het knaagdier dat het gezelschap van mensen het meest op prijs weet te stellen, ondanks de afkeer en de angst die sommige mensen voor deze diertjes hebben. Ratten zijn aangena...

Meer artikels