PUBLICITÉ

De klimaatopwarming en de impact ervan op onze gezondheid: een groeiend risico

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08
-A +A

Meer allergieën, meer astma, meer luchtwegenziektes en infectieziektes, meer maag-darmontstekingen, een grotere sterfte... De impact van het veranderende klimaat op de gezondheid  is complex en er is nog maar weinig onderzoek naar gebeurd. Het effect hangt ook af van individuele en sociaaleconomische factoren, maar de risico’s worden nu toch stilaan zichtbaar. En hier in het noordelijk halfrond zijn dat niet alleen de muggen…

PUB

De klimaatopwarming heeft een reële impact op de gezondheid

Het veranderende klimaat is een onrustwekkende realiteit geworden voor de gezondheid. Al 25 jaar stijgt de omgevingstemperatuur wereldwijd met meer dan 0,18°C om de tien jaar. Voorheen was dat op een tijdsspanne van honderd jaar maar 0,85°C. Niet alleen versnelt het fenomeen, volgens Sylvie Joussaume - onderzoeksdirecteur van het CNRS (Frankrijk) en klimaatoloog - staat het ook buiten kijf dat “de klimaatopwarming zich zal voortzetten, ook als we erin slagen om het tempo van de opwarming te doen zakken”.

Volgens prof. Robert Barouki, toxicoloog aan het Inserm (Frankrijk), worden de gevolgen voor de gezondheid momenteel nog onvoldoende belicht. Toch ze zijn wel degelijk reëel. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat de impact van het klimaat op diarree, de temperatuur, malaria en ondervoeding bij kinderen tussen 2030 en 2050 250.000 extra sterfgevallen per jaar zal veroorzaken.

Veranderend klimaat: hittegolven en hoger sterftecijfer

“We zullen almaar vaker almaar extremere fenomenen zien zoals hittegolven en overstromingen”, aldus Sylvie Joussaume.

De hogere temperaturen zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor hogere sterftecijfers als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen en luchtwegziekten, vooral dan bij bejaarden. In Europa zijn tijdens de hittegolf van de zomer 2003 bijvoorbeeld 70.000 meer mensen gestorven dan gewoonlijk. De situatie is nog dramatischer in periodes met luchtvervuilingspieken. “Het fijn stof dringt diep door in de longen. En de klimaatopwarming versterkt de concentratie van fijn stof nog”, waarschuwt Isabella Annesi-Maesano, specialist in allergische aandoeningen en luchtwegenziektes bij Inserm.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08

Colloqium: « Santé publique en le réchauffement du climat », georganiseerd in Parijs op 29 juni 2016 door de ’Association des Journalistes de l’Environnement’ en de ’Association de Journalistes pour la Nature et l’Environnement’.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Meer artikels