PUBLICITÉ

Klikvast, ook op de achterbank

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00
-A +A

Voor uw veiligheid vooraan in de auto moeten ook de passagiers op de achterbank een gordel dragen.

PUB

Door het dragen van een veiligheidsgordel zijn het aantal verkeersslachtoffers en de ernst van de verwondingen bij ongevallen aanzienlijk verminderd. De gordel heeft vooral tot doel ons tegen te houden in geval van een schok, maar ook het dragen van een gordel op de achterbank beschermt de passagiers op de voorbank.Dat is verrassend! Maar dat werd zopas bevestigd in een Japanse studie van een groot aantal gevallen waarbij werd aangetoond dat het risico vervijfvoudigt, ook als de passagiers vooraan hun gordel correct dragen.

Een reden temeer opdat iedereen in de wagen zijn gordel zou dragen!

De gordels op de achterbank zijn slecht ontworpen. Blijft echter het probleem dat gordels niet geschikt zijn voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Babystoeltjes zijn praktisch voor kinderen jonger dan 4 jaar. En boven de leeftijd van 8 jaar hindert de gordel niet meer. Maar voor kinderen van 4 tot 8 jaar blijkt er geen goede oplossing te zijn. Talrijke ouders maken het kind dan enkel vast met de buikgordel. Maar bij een ongeval loopt het kind dan een groot risico op buikletsels.Het is toch verwonderlijk dat de constructeurs er niet in slagen een goede oplossing te vinden. Zou het bijv. niet volstaan ervoor te zorgen dat de hoogte van het aanhechtingspunt van de gordel kan worden aangepast aan de lichaamsbouw van de passagier?We vrezen dat er nog talrijke andere studies nodig zullen zijn om de doeltreffendheid van goede autogordels te bewijzen. Maar kijk toch maar in uw achteruitkijkspiegel of iedereen zijn gordel correct draagt.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 21/01/2002 - 00h00 Ichikawa, Lancet, Volume 359, N° 9300, 05 janvier 2002
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ook honden dragen in de auto beter een gordel Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Iedereen weet dat zowel de bestuurder als de passagiers hun veiligheidsgordel moeten omdoen in de auto. Voor dieren lijkt dat veel minder evident! Toch zouden ze er niet alleen zelf bij gebaat zijn: ook u kunt er voordeel mee doen.

Een ruggordel of niet? Gepubliceerd op 03/06/2014 - 15h05

Sommige sporters maken er een gewoonte van om een steunverband te dragen -in de lenden- en dat soms tegen het advies van hun arts in. Maar wie heeft er nu gelijk en wie niet? Hoe efficiënt is een korset voor de rug?

Luchtvervuiling in vliegtuigen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Reeds jaren vertonen passagiers en het vliegend personeel allerlei gezondheidsproblemen zoals huidirritatie en ademhalingsproblemen. Dit zou te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de lucht in de passagiersvliegtuigen.

Meer artikels