PUBLICITÉ

Klierkoorts is meer dan vermoeidheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017 - 17h38
-A +A

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere symptomen gepaard.

PUB

Kusjesziekte en vermoeidheid

Klierkoorts, ook de kusjesziekte of de Ziekte van Pfeiffer genoemd, wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. Dat virus verspreidt zich via besmet speeksel, bijvoorbeeld door een kus, maar ook op speelgoed, op glazen of via een simpele niesbui. Vooral mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar. In principe kan bijna iedereen het virus doorgeven. Epstein-Barr blijft levenslang in het lichaam. Maar het meest besmettelijk zijn zieken of mensen die zelf pas besmet of ziek geweest zijn.
Een besmetting met klierkoorts heeft niet altijd dezelfde uitwerking. De meeste mensen worden als kind besmet, nog voor ze vijf jaar worden. Op die leeftijd is het effect van het virus nog zo beperkt, dat de symptomen vaak onopgemerkt voorbij gaan. Ook bij 60-plussers zijn de symptomen minder uitgesproken.

Ernstige vermoeidheid

Vooral pubers, adolescenten en volwassenen kunnen behoorlijk ziek zijn van klierkoorts: keelpijn, een hoge koorts, gezwollen klieren in de hals, soms ook in de liezen en de oksels. Een patiënt geraakt ook sterk vermoeid bij de geringste inspanning. Vaak is de milt gezwollen en soms ook de leverfunctie verstoord. Mogelijke bijkomende symptomen zijn huiduitslag, oedeem rond de ogen en geelzucht. De ziekte manifesteert zich bij jongvolwassenen doorgaans vier tot zeven weken na de besmetting.
De beste manier om uit te maken of het werkelijk om klierkoorts gaat, dan wel om een ernstige vermoeidheid, is een bloedonderzoek. IgM-antistoffen bijvoorbeeld wijzen erop dat de besmetting recent gebeurde en dat de patiënt meestal nog ziek is. IgG-antistoffen betekenen dat iemand ooit met het virus in contact geweest is. Die antistoffen blijven voor altijd in het bloed.
In de praktijk blijft klierkoorts redelijk onschuldig. Een mogelijke complicatie is wel een gescheurde milt. Vandaar dat het aangeraden is om de eerste maanden na de ziekte geen contactsporten te beoefenen of zware lasten te dragen.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 30/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/01/2017 - 17h38
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Intense vermoeidheid: is het mononucleose (klierkoorts)? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h01

Mononucleose is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Vooral tieners en jonge volwassenen krijgen ermee te maken. Een van de bekendste symptomen van deze ziekte is een onverklaarbare grote vermoeidheid, maar mon...

Kinderen en keelpijn: wat te doen? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h10

Welk kind klaagt niet eens over keelpijn? Sommige kinderen hebben een gevoeligere keel dan andere, maar meestal is keelpijn een banale aandoening - zeker in deze periode van herfst en winter! Hoe weet u of uw kind keelpijn heeft? Welke ziektes kunnen...

Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Meer artikels