PUBLICITÉ

Kleren: de beste bescherming tegen de zon

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 30/06/2017 - 14h50
-A +A

Kleren dragen is de beste manier om uw huid te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Maar niet alle kleren zijn even doeltreffend. Om dat wel te zijn moeten kledingstukken voldoen aan drie criteria.

PUB

De aanbevelingen inzake bescherming tegen de zon zijn duidelijk:

  • Kleine kindjes mogen nooit blootgesteld worden aan de zon
  • Stel u nooit langdurig bloot aan de zon
  • Ga niet in de zon tussen 12 en 16 uur
  • De huid beschermen door regelmatig een zonnecrème aan te brengen met een beschermingsfactor aangepast aan de huid,
  • Beschermende kledij dragen, een hoofddeksel en een zonnebril.

Wat hoofddeksels betreft, moet de voorkeur uitgaan naar hoeden met een brede boord die de ogen, het gelaat, de nek en soms ook het décolleté beter beschermen.
Draagt u een strooien hoed, dan moet u weten dat hoe groter de gaatjes zijn, hoe minder goed de bescherming is. Dat geldt ook voor kleding...
 

Welk T-shirt of welk hemd biedt de beste bescherming tegen de zonnestralen?

Kleren bieden de beste bescherming tegen de nefaste invloed van zonnestralen. Bovendien is het een handige en niet dure beschermingsmethode. Ze bieden bescherming tegen UVA en UVB, op voorwaarde dat ze goed uitgekozen worden:

  • De bescherming wordt bepaald door de mazen. Hoe dichter en hoe regelmatiger het weefsel van de stof, hoe minder UV-stralen er door heen kunnen.
  • De bescherming varieert in functie van de kleur, donkere kleuren laten minder UV-stralen door dan kleren in heldere kleuren.
  • De bescherming wordt ook bepaald door de vochtigheid: natte kleren laten meer UV-stralen door dan droge kleren. Dat betekent dat een kindje dat in het zwembad speelt met een nat T-shirt aan niet helemaal beschermd is tegen de UV-stralen.
  • Voor maximale bescherming moeten men kledij vermijden met brede mazen, net zoals kledingstukken in dunne stof of heldere kleuren. Daarnaast is het uitkijken met natte of vochtige kledij, ook als het heel erg warm is.
     

Een beschermingsindex voor kleren

Een beschermingsindex voor stoffen, oftewel een 'Ultraviolet Protection Factor' (UPF) werd bepaald voor kleren naar Europese norm. Om het label van zonbeschermend kledingstuk te kunnen dragen moet het kledingstuk voor het bovenlichaam de hals, de schouders en de armen beschermen. Voor het onderlichaam moet de kledij het gedeelte tussen taille en knieën bedekken. Textiel moet een UPF hebben die hoger is dan 4 en mag niet meer dan 5% van de UVA-stralen doorlaten.

Het is belangrijk dat u van dit alles op de hoogte bent. Iedereen loopt namelijk het risico om al dan niet gewild en min of meer langdurig blootgesteld te worden aan de zon: kinderen,, mensen die actief zijn in de buitenlucht (

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/06/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 30/06/2017 - 14h50

FMC n°292, le Quotidien du médecin, 18 juni 2007.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ